Commandant CDC bezoekt Afghanistan

De Commandant Commando DienstenCentra (C-CDC), drs. M. Gout-Van Sinderen, heeft een bezoek aan haar medewerkers in Afghanistan gebracht.

Hierbij werd zij vergezeld door de directeur Militaire Gezondheidszorg, brigade-generaal R. van der Meer, commandant Bedrijfsgroep Militaire Gezondheidszorg, commandeur-arts E. van de Berghaage en directeur Defensie Personele Diensten, kolonel drs. F. Matser.
De werkbezoekers verbleven van 24 april tot 30 april in het missiegebied, waar het extreem warm was.

Doel van het bezoek was het algemene inzicht vergroten in de missie en in de werk- en leefomstandigheden van de Nederlandse militairen in Afghanistan in het algemeen en de CDC medewerkers in het bijzonder. Dit deden zij vooral door veel met het personeel te spreken.

Mevrouw Gout was van mening dat ze in Nederland te weinig terugkoppeling kreeg van hoe het met haar medewerkers in het uitzendgebied gesteld was. Dat is een van de redenen dat ze zelf persoonlijk wilde zien en horen hoe het het CDC personeel vergaat.

Het programma was aardig gevuld en betrof alle locaties waar zich Nederlandse militairen bevinden: Kabul, Kandahar, Tarin Kowt en Deh Rawod. Zo bezochten zij in Kabul onder meer de Nederlandse ambassade en het ISAF hoofdkwartier. Op Kandahar Air Field (KAF) bracht het gezelschap een bezoek aan de Role 1 (huisartenpost) en de Role 3 (hospitaal). Bijzonder was het bezoek aan het Afghaans militair hospitaal, op het ANA (Afghan National Army) kamp net buiten de hekken van de vliegbasis. De bezoekers werden door een Afghaanse kolonel rondgeleid, waarna er op het eind nog tijd was voor een kopje thee en een persoonlijke boodschap in het gastenboek. Ondanks dat het ziekenhuis er modern uitziet en is uitgerust met veel moderne apparatuur, is het gebrek aan artsen en verpleegsters de grootste zorg van het ziekenhuis.

Daarnaast spraken zij met personeel van het Joint Support Detachement, dat alle logistieke ondersteuning voor de Nederlanders in Afghanistan regelt. Op Tarin Kowt bezochten zij o.a. de Role 2 (basishospitaal) en spraken veel met het geneeskundig personeel. Een snelle vlucht vanuit Tarin Kowt naar Deh Rawod gaf hen inzicht in het leven op Camp Hadrian.

Verder stonden er diverse ontmoetingen op het programma, waarbij iedereen de kans kreeg persoonlijk in gesprek te gaan met het personeel.