Werkbezoek Utrecht en Overijssel
Het kabinet verwacht binnen enkele weken het Wetsvoorstel maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast aan de Tweede Kamer te kunnen sturen. Minister-president Balkenende zei dit tijdens zijn werkbezoek aan de Utrechtse wijk Kanaleneiland.
Het wetsvoorstel beoogt onder andere om ongewenste groepsvorming op straat tegen te gaan.
Eerder werkte Utrecht met een zogeheten persoonsgerichte aanpak via het specifieke samenscholingsverbod. Notoire overlastgevende jongeren konden hiermee preventief uit een groep uit straat worden gehaald. Tijdens zijn gesprek met vertegenwoordigers van politie hoorde minister-president Balkenende dinsdag 15 april dat deze aanpak positief heeft gewerkt. Maar de Kantonrechter zette er in februari voorlopig een streep door. Het nieuwe wetsvoorstel moet voorzien in de bezwaren van de Kantonrechter.
Perspectief
De minister-president benadrukte dat zijn bezoek aan Kanaleneiland hem nog eens duidelijk maakte dat alléén hard straffen geen zin heeft. Jongeren moeten ook een perspectief voor de toekomst krijgen. "In gesprekken met de jongeren uit Kanaleneiland en hun begeleiders van politie en gemeente blijkt hoe belangrijk het is om in contact met elkaar te blijven. Het lijntje met elkaar moet open blijven, wat er ook gebeurt. Vanuit dit contact ontstaat perspectief voor de toekomst: voor de jongeren die ervaring opdoen met werk, én voor de wijk die minder last heeft van onwenselijk gedrag op straat."
Drankgebruik jongeren
Balkenende reisde daarna af naar Overijssel om zich op de hoogte te stellen van de regionale jongerenproblematiek. Zo bezocht de minister-president een drankkeet. Na gesprekken met jongeren en medewerkers van het Openbaar Ministerie, gemeente en politie zei de premier zich zorgen te maken over het groeiend drankgebruik onder jongeren. De 'alcoholcarrière' begint al tussen de 11 en 12 jaar. "Dat is veel te jong."
Veelplegers
Woensdag 16 april bezocht Balkenende het Arrondissementsparket Zwolle-Lelystad waar hij zich verdiepte in de aanpak van veelplegers. Het Openbaar Ministerie bekijkt daar samen met gemeente, hulpverleners en andere diensten per individu welke maatregelen nodig zijn. Dit maatwerk is effectief en voorkomt dat verschillende diensten langs elkaar heen werken. Balkenende sprak zijn waardering uit voor de informatie-uitwisseling en de kansen die veelplegers krijgen om hun gedrag te veranderen.
Premier Balkenende legt regelmatig werkbezoeken af omdat hij het belangrijk vindt rechtstreeks met burgers te praten over hun ervaringen, problemen en oplossingen.