Vasthouden aan structurele versterking economie
De Nederlandse economie moet structureel versterkt worden. De beste bijdrage daaraan is dat meer mensen (langer) werken. Daarbij past ook een verantwoorde (loon)kostenontwikkeling. Ondertussen blijven kabinet en sociale partners de komende maanden in gesprek over de ontwikkelingen in koopkracht, lasten voor bedrijven en burgers, en lonen.
Dit schrijft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer over de resultaten van het Voorjaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners. Het kabinet onderkent de zorgen van sociale partners over inflatie en koopkracht, maar geeft ook aan dat de koopkracht over de gehele kabinetsperiode positief is, zo schrijft Donner. Het kabinet vertrouwt op de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor een verantwoorde loonontwikkeling en zal zelf in augustus beslissen over maatregelen voor 2009.
In het Voorjaarsoverleg is uitvoerig gesproken om meer mensen aan het werk te helpen. Volgens Donner is het urgent hierop door te zetten, omdat er nog zoveel vacatures zijn en te veel mensen langs de kant staan. In het Voorjaarsoverleg zijn vooral aan de orde gekomen: bevorderen van langere deeltijdbanen, later stoppen met werken, meer Wajongers (jonggehandicapten) aan het werk helpen, meer vrouwen (langer) laten werken en het bestrijden van discriminatie op de werkvloer. De Stichting van de Arbeid heeft op een aantal punten ook aanbevelingen gedaan. Het kabinet acht zowel bij het langer doorwerken van ouderen als het aan de slag helpen van Wajongers een cultuuromslag nodig waarbij de mogelijkheden van mensen meer en langer benut worden.
Documenten
-
Brief van minister Donner bij het verslag over Voorjaarsoverleg
-
Aanbeveling Stichting van de Arbeid gericht op de bevordering van de participatie van jonggehadicapten in het Nederlandse bedrijfsleven
-
Verklaring van de Stichting van de Arbeid over het bevorderen van diversiteit binnen en buiten de onderneming
-
Bespreekpunten van de Stichting van de Arbeid bij Agenda Voorjaarsoverleg d.d. 23 april 2008