Deadline screening wet- en regelgeving voor Europese dienstenrichtlijn uitgesteld tot 1 september 2008

De Europese Dienstenrichtlijn trad december 2006 in werking. Uiterlijk eind 2009 moet de richtlijn in nationale wet- en regelgeving zijn omgezet. De richtlijn heeft tot doel de Europese markt voor diensten (tijdelijke dienstverlening én vestiging) vrij te maken. Het is onderdeel van de zogenaamde ‘Lissabonstrategie’ om de Europese Unie in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te maken.

Eén van de belangrijkste verplichtingen die de Dienstenrichtlijn voor decentrale overheden met zich meebrengt, is dat zij al hun regelgeving (waaronder ook beleidsregels) moeten beoordelen op de verenigbaarheid met de Dienstenrichtlijn. Door deze screening kunnen decentrale overheden bepalen welke informatie en procedures zij elektronisch via het Eén-loket moeten ontsluiten, een tweede verplichting uit de Dienstenrichtlijn waaraan ook eind 2009 moet zijn voldaan. Dit is een belangrijk argument om de screening van de regelgeving spoedig af te ronden.

Het screenen van regelgeving in het kader van de Dienstenrichtlijn past bij het streven naar deregulering, vereenvouding van vergunningen en betere dienstverlening. De VNG toetst de modelverordeningen in het kader van het programma 'Minder regels meer service' ook aan de eisen van de Dienstenrichtlijn. Indien gemeenten deze modellen één op één overnemen, hoeven zij daarover niet meer apart te rapporteren aan het Rijk.

Om de decentrale overheden op weg te helpen met de screening van hun eigen regelgeving, heeft het Rijk een handreiking opgesteld met bijbehorende rapportageformulieren. Van deze screening moet Nederland verslag doen aan de Europese Commissie. Om dit te kunnen bereiken, moeten decentrale overheden de rapportageformulieren voor de screening uiterlijk 1 september 2008 bij de Projectgroep Implementatie Dienstenrichtlijn (PID) inleveren.

De handreiking en de rapportageformulieren kunnen digitaal worden geraadpleegd en ingevuld.