Brief aan Tweede Kamer over Protocol Aruba - Nederland van 1993

Op woensdag 5 december 2007 vond het debat over de begroting Hoofdstuk IV plaats. Door middel van deze brief geef ik invulling aan mijn toezegging om uit te zoeken of het protocol dat Aruba en Nederland in 1993 hebben gesloten nog geldig is. Voor uw informatie heb ik het protocol bijgevoegd.

Het “Protocol ter invulling van het Resumé van de bilaterale gesprekken Aruba-Nederland”, van 24, 25 en 26 juni 1993 is nog van kracht. Er is nooit schriftelijk vastgelegd dat er in zijn geheel voldaan is aan het protocol of dat het is beëindigd. Nu er geen einddatum in het protocol genoemd wordt, geldt het in principe nog steeds.

In dit protocol zijn de regeringen over en weer verplichtingen aangegaan. Aan een groot aantal punten is reeds in de jaren ’90 invulling gegeven. Hierover is tot 1998 ook regelmatig aan uw Kamer gerapporteerd. Ik moet echter ook vaststellen dat nog een aantal punten niet gerealiseerd is. Laatstelijk in 2006 heeft de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties de Arubaanse minister-president gewezen op het belang dat Nederland nog steeds hecht aan de in 1993 gemaakte afspraken.

Ik ben van oordeel dat de afspraken zoals die gemaakt zijn in het protocol, mede door de staatkundige ontwikkelingen in de Nederlandse Antillen nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. Tegelijkertijd constateer ik ook dat het wenselijk is om de afspraken te actualiseren onder andere in het licht van die staatkundige ontwikkelingen. Ik zal met de Arubaanse regering in overleg treden over het actualiseren van het protocol.

DE STAATSSECRETARIS VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

drs. A. Th. B. Bijleveld-Schouten