Afspraken over kwaliteit rampenbestrijding in veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek
Minister Ter Horst (BZK) heeft vandaag afspraken gemaakt met de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek (1) over de kwaliteit van de rampenbestrijding. Het verbeteren en regionaal organiseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing wordt versneld aangepakt. De brandweer wordt in de negen betrokken gemeenten gezamenlijk, regionaal georganiseerd. Hiervoor krijgt de regio de komende twee jaar 1,2 miljoen euro extra van minister Ter Horst.
Dit staat in een convenant dat de minister woensdag 23 april 2008 ondertekende met de voorzitter van de veiligheidsregio, de Hilversumse burgemeester Bakker. Hierbij was ook de portefeuillehouder regionalisering van de brandweer, de Larense burgemeester Roest, aanwezig.
Rampenbestrijding en crisisbeheersing op hoger niveau
Het regionaliseren van de brandweer en het afsluiten van convenanten zijn bedoeld om de rampenbestrijding en crisisbeheersing eind 2009 op een hoger niveau te krijgen. De regio Gooi- en Vechtstreek is koploper in het aanpassen van de gemeentelijke processen die nodig zijn voor de crisisbeheersing en rampenbestrijding. Het convenant is het vijfde convenant dat de minister met een veiligheidsregio ondertekent. Eerder sloot zij al convenanten met de regio’s Zuid-Limburg, Haaglanden, Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond. De minister hoopt ook snel met de andere veiligheidsregio's afspraken te maken over het verbeteren van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing. Zij heeft daar extra geld voor beschikbaar; het bedrag varieert per regio van 1,1 tot 1,9 miljoen euro voor de komende twee jaar.
Een regionaal brandweerkorps
Het bestuur van de regio heeft de intentie uitgesproken de verschillende brandweerkorpsen vóór 1 januari 2009 onder te brengen in één regionaal brandweerkorps, onder leiding van een regionale brandweercommandant. Alle brandweermensen (circa 150 beroepskrachten en 375 vrijwilligers) komen dan formeel in dienst van de regionale brandweer. Ook het materieel (brandweerwagens, uitrusting) komt in regionaal beheer. Het regionaliseren van de brandweer is een middel om professioneel georganiseerde veiligheidsregio’s duurzaam te realiseren. Dit moet niet betekenen dat brandweermensen de voeling met hun eigen dorp of stad verliezen, integendeel. Vanuit de regio blijft de brandweer georganiseerd via lokale brandweerkazernes en brandweerposten, want alleen vanuit lokale kazernes kan de brandweer op tijd bij een brand of ongeluk zijn. Maar als er sprake is van een groter ongeluk of een ramp, is al snel regionale inzet van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten nodig. Verder kan een regionaal brandweerkorps beter opleidingen en oefeningen voor het personeel aanbieden. Ook kan in regionaal verband de brandweer krachtiger optreden bij het verlenen en controleren van vergunningen, het adviseren over bouwplannen en het controleren op brandveiligheid.
Regionale organisatie beheerstaken
Verder zijn in het convenant afspraken gemaakt over de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in de Gooi- en Vechtstreek, zoals eisen over melding en alarmering, leiding en coördinatie bij incidenten en rampen, informatie-uitwisseling en oefeningen. Daarnaast heeft de regio extra ambities. Zo beoogt de regio om per 1 januari 2010 de beheerstaken van de ambtenaren die zich met de rampenbestrijding bezighouden, regionaal te organiseren. Ook gaat de regio per 1 januari 2010 werken met één begroting voor zowel de brandweer, de geneeskundige hulp bij ongelukken en rampen (GHOR) en de gemeente. De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is een gebied van zo’n 270 vierkante kilometer met ongeveer 242.000 inwoners.
1 Gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren.