Van Middelkoop op werkbezoek in Slowakije

Minister Eimert van Middelkoop brengt vandaag en morgen een werkbezoek aan Slowakije. Hij spreekt daar onder anderen met zijn ambtgenoot, de heer Baska. Van Middelkoop bezoekt ook het Slowaakse parlement. Op de agenda staat onder meer de missie in Afghanistan.

Slowakije is één van de belangrijke nieuwe partners van Nederland in Uruzgan. Medio dit jaar zullen ongeveer vijftig Slowaakse militairen actief zijn in het gebied. Zij gaan onder meer een bijdrage leveren aan de bewaking van Kamp Holland in Tarin Kowt en helpen bij het trainen en begeleiden van het Afghaanse leger. Twee Slowaakse stafofficieren werken inmiddels bij het Provincial Reconstruction Team (PRT).

Het NAVO-transformatieproces komt tijdens het bezoek ook aan de orde. Slowakije wil het aantal uit te zenden eenheden vergroten. Eind 2007 zijn nationale eenheden gecertificeerd voor deelname aan de Nato Response Force (NRF). Het Oost-Europese land draagt daar nu aan bij met een gemechaniseerd infanteriebataljon, Combat Support- en Combat Service Support-eenheden.