Dag van de Aarde met National Geographic
Er moet snel beleid komen dat de klimaatverandering bestrijdt. Dit zei Aart Aarsbergen, hoofdredacteur van National Geographic, bij de presentatie van de speciale klimaateditie van het vermaarde blad vandaag op het ministerie van VROM. Hans van der Vlist nam namens de minister het tijdschrift in ontvangst.
Vandaag viert de VN en een bescheiden groep industrielanden de Dag van de Aarde. Het tijdschrift National Geographic grijpt de dag aan om meer aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Maar is er al niet genoeg aandacht?
Aarsbergen: 'Je ziet de afgelopen jaren de bewustwording toenemen, maar er is ook een hoop verwarring. Hoe erg is het eigenlijk? Dat is logisch want er zijn betrekkelijk weinig gegevens over klimaatverandering. Het is nu vooraal mode om sweeping statements te maken. Maar dat er een probleem is, is inmiddels wel duidelijk. Ik denk ook dat de komst van wetgeving die mensen dwingt tot een bepaald doen of juist laten onontkoombaar is. Alleen netjes vragen werkt niet.'
Hans van der Vlist (l) heeft zojuist de speciale klimaateditie van National Geographic in ontvangst genomen van hoofdredacteur Aart Aarsbergen
De hoofdredacteur gelooft niet in doemscenario's. 'Het kan best zo zijn dat er over 5 jaar geen Noordpool meer is zoals Al Gore deze week zei, maardat betekent nog niet per definitie het einde van de mensheid. De mens heeft keer op keer bewezen te beschikken over een groot aanpassingsvermogen. Wat National Geographic vooral wil doen is mensen inspireren. Zo staat het ook in ons mission statement: To inspire people to care about the earth. We zijn misschien een beetje vergeten hoe mooi de aarde is.'
Achtergrond Dag van de Aarde
Over de hele wereld staat de Dag van de Aarde dit jaar in het teken van de milieuproblematiek en dan met name de opwarming van de aarde. Dit is slechts een afgeleide van de oorspronkelijke betekenis van deze dag. De eerste Dag van de Aarde werd op 21 maart 1970 in San Fransisco uitgeroepen.
Earth Day is een idee van de Amerikaan John McConnell die vond dat de eerste dag van de lente - ook wel maart equinox - gevierd moest worden. Tijdens de equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde gelijk en komt de zon precies in het oosten op. McConneel wilde juist dit moment aangrijpen om zijn mede aardbewoners op te roepen tot bezinning, te bedenken wat ze konden doen voor een betere wereld en om dankbaar te zijn voor al het moois op aarde. De Dag van de Aarde.
Inmiddels is de maand april uitgeroepen tot Maand van de Aarde en 22 april als dag. Waarom is onduidelijk. De doelstelling van de dag is wel hetzelfde: een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de aarde voortbrengt.