Antwoorden op kamervragen over het ter beschikking stellen van geld voor een betoging

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) over het ter beschikking stellen van geld voor een betoging

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht: ”Overijsselaars voeren actie op de Dam”? 1)

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Is het bericht waar dat de gemeente Enschede, in de persoon van wethouder Helder, geld ter beschikking heeft gesteld voor een anti-Wilders betoging?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het absoluut onwenselijk is dat gemeenten belastinggeld spenderen aan manifestaties of betogingen? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat wethouder Helder van Enschede, deze financiële bijdrage uit eigen zak betaalt? Zo neen, hoe valt dit te rijmen met de gemeentelijke taken

Antwoord op de vragen 2 en 3

De heer Helder heeft op persoonlijke titel geld gedoneerd om deel te nemen aan de manifestatie op de Dam op 22 maart jongstleden.

Er kan daarnaast ook niet gesproken worden over een “anti-Wilders betoging”. De betrokken manifestatie wordt reeds een aantal jaren georganiseerd door de stichting Nederland Bekent Kleur, in het kader van de VN-dag tegen racisme die ieder jaar op 21 maart wordt georganiseerd. De manifestatie op 22 maart jl. was gericht tegen racisme en voor solidariteit. Daarnaast was de actie volgens de organisatie ook gericht tegen de “discriminerende standpunten van de PVV.

1) Internetsite www.rtvoost.nl, 22 maart 2008