Antwoorden op Kamervragen over de registratie niet-ingezeten
Vragen van de leden Omtzigt en Hessels (beiden CDA) aan de minister en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de staatssecretaris van Financiën en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de registratie niet-ingezetenen. (Ingezonden 18 maart 2008).
Vraag 1
Kent u de toezegging dat er nog in 2006 een wetsvoorstel voor een registratie niet-ingezetenen zal worden aangeboden aan de Kamer? [1] Wanneer zal het wetsvoorstel worden ingediend en wanneer zal de registratie niet-ingezetenen (RNI) een feit zijn?
Antwoord
Ja, echter in latere correspondentie aan uw Kamer [2] is aangegeven dat pas na afronding van onderzoek naar de opzet van een registratie niet-ingezetenen (RNI) besluitvorming zal plaatsvinden over de invoering daarvan, zonder daar op dat moment al een planning aan te kunnen verbinden. Het onderzoek naar de totstandkoming van de RNI en de consequenties voor de juridische, informatietechnische, organisatorische en financiële vormgeving is inmiddels in de afrondende fase. Op grond van de resultaten bereid ik een startbrief RNI voor waarmee de Tweede Kamer zal worden geïnformeerd over de totstandkoming van de RNI. Deze startbrief kunt u tegemoet zien in het derde kwartaal van 2008. Op de vragen wanneer u een wetsvoorstel tegemoet kunt zien en wanneer de registratie niet-ingezetenen een feit zal zijn zal ik dan nader ingaan.
Vraag 2
Deelt u de mening dat dit register voor meer dan een miljoen mensen die in het buitenland verblijven, maar toch een band hebben met de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld omdat zij in Nederland werken, in Nederland belastingaangifte doen, in het buitenland studeren met een Nederlandse studiebeurs of hier zorg gebruiken, van essentieel belang is?
Antwoord
Deze mening wordt gedeeld.
Vraag 3 en 5
Is het waar dat zonder de RNI geen gebruik gemaakt kan worden van de DIGID en dat juist de mensen die het meest problemen hebben met goede postbezorging, bereikbaarheid van de belastingtelefoon (omdat ze in een andere tijdzone zitten), niet elektronisch hun belastingaangifte kunnen doen?
Welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat mensen van de DIGID gebruik kunnen maken, indien het wetsvoorstel niet voor of in 2009 ingaat?
Antwoord
Dit is juist. Zonder de RNI is het voor mensen die relaties hebben met de Nederlandse overheid en in het buitenland verblijven, op dit moment niet mogelijk een DigiD aan te vragen. Omdat het voor deze mensen juist erg gemakkelijk is dat zij door middel van DigiD elektronisch zaken kunnen doen met de Nederlandse overheid, wil ik niet wachten tot de RNI er is. Momenteel worden oplossingen gezocht om vooruitlopend op de RNI betrokken personen van een DigiD te kunnen voorzien.
Vraag 4
Welke gevolgen zal het niet tijdig klaar zijn van de RNI hebben voor de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD)? Hoeveel mensen schat u dat er jaarlijks zorg in Nederland gebruiken, terwijl zij geen BSN hebben? Hoeveel mensen zijn verplicht verzekerd in de Nederlandse zorgverzekeringswet, maar hebben geen BSN, omdat zij niet in Nederland woonachtig zijn en betalen dus wel premie via het Nederlandse zorgstelsel maar zullen geen profijt hebben van het EPD?
Antwoord
De landelijke invoering van het EPD is niet afhankelijk van een tijdige realisatie van de RNI. Zorgaanbieders zullen – zo dat noodzakelijk is in verband met een goede uitvoering van hun zorgplicht – informatie over de betrokkenen uitwisselen op de manier zoals nu gebruikelijk is.
Het EPD wordt in de eerste plaats ingevoerd voor mensen die in Nederland wonen. Er zijn ook mensen die in Nederland zorg vragen maar die hier niet wonen. Het gaat om een zeer diverse groep. Bijvoorbeeld buitenlandse toeristen, mensen die hier werken, maar in het buitenland wonen, illegalen, asielzoekers, verzekerd en onverzekerd, betalend en niet betalend. Een representatief beeld van de situatie ontbreekt.
Over het aantal mensen dat in Nederland verplicht verzekerd is maar niet over een BSN beschikt zijn wel cijfers bekend. Het betreft ongeveer 69.000 mensen die in het buitenland (voornamelijk België en Duitsland) wonen en op grond van werken in Nederland verplicht verzekerd zijn als gevolg van de Zorgverzekeringswet. Deze personen hebben recht op zorg, zowel in Nederland als in het woonland.
Vraag 6
Welke maatregelen zult u nemen om het elektronisch patiëntendossier in te voeren voor mensen, die geen BSN hebben?
Antwoord
Het EPD wordt op de eerste plaats ingevoerd voor mensen die in Nederland wonen. Aan deze mensen is in ieder geval een BSN toegekend. Het is wenselijk om voor bepaalde groepen van mensen die niet in Nederland wonen ook op enig moment het EPD in te voeren. Bijvoorbeeld mensen die in Nederland werken en in Nederland verplicht verzekerd zijn. Het is niet noodzakelijk om tijdelijk extra maatregelen te treffen aangezien de noodzakelijke uitwisseling van gegevens over personen binnen deze groepen op de nu gebruikelijke manier plaats kan blijven vinden. Zodra de RNI gerealiseerd is zal het EPD ook voor deze bepaalde groepen kunnen worden ingevoerd.
[1] Kamerstuk 29362, nr. 79
[2] Kamerstuk 29362, nr. 91