Van Uhm aangetreden als commandant der Strijdkrachten
De commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn (luchtmacht), heeft vanmiddag op het Binnenhof in Den Haag zijn functie overgedragen aan generaal Peter van Uhm (landmacht). Dat gebeurde in een ceremoniële plechtigheid met tal van gasten uit binnen– en buitenland. Onder hen de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer.
In de vier jaar van Berlijns commando, gaf hij leiding aan de verschillende Nederlandse missies in het buitenland. Daaronder de huidige in Uruzgan en andere delen van Afghanistan. Onder Berlijns leiding zond Defensie circa 23.000 militairen uit. Volgens hem verliepen de operaties vaak goed, soms echter ook minder succesvol. “Maar altijd heeft iedereen zich maximaal voor de missie en daarmee voor de reputatie van de krijgsmacht ingespannen.”
Volgens Berlijn wordt er veel meer gesproken over het werk van de krijgsmacht in binnen- en buitenland, dan over het ‘waarom’. “Het lijkt erop dat onze samenleving moeite heeft met het benoemen van de zaken die voor ons belangrijk zijn, en die uiteindelijk de redenen vormen waarom wij in landen als Afghanistan aanwezig zijn. We concentreren ons voor het gemak blijkbaar liever op wat voor soort operatie we doen. Is het een vecht- of wederopbouwmissie? Die discussie verdringt de vraag wáárom we aan die operatie deelnemen naar de achtergrond”, aldus Berlijn. Hij vroeg een minuut stilte voor de militairen die de afgelopen vier jaar in uiteenlopende operationele omstandigheden sneuvelden.
In de ogen van Berlijn was en is het niet altijd even eenvoudig om binnen het budget een optimale defensieorganisatie te ‘bouwen’. Om tekorten te kunnen wegwerken, moest in bepaalde gevallen zelfs relatief modern materieel verkocht worden, zei hij. “We moeten niet in de positie terechtkomen van bijvoorbeeld de brandweer die wordt gevraagd meer te blussen, maar om dat mogelijk te maken haast nieuwe brandweerauto’s moet verkopen. Hoe geloofwaardig is dat? Ik spreek de hoop uit dat de strijdkrachten mogen blijven rekenen op voldoende budget.”
Volgens minister van Defensie Eimert van Middelkoop excelleerde Berlijn in al zijn functies. “Je was een hoogvlieger. Door je optreden heeft de krijgsmacht een beter, herkenbaar profiel gekregen.” Voor zijn verdiensten hing Van Middelkoop de scheidende CDS de versierselen om, behorende bij een hoge koninklijke onderscheiding, Commandeur in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
Van Uhm sprak waarderende woorden aan het adres van zijn voorganger. “Je hebt ‘smoel’ gegeven aan de functie en aan de krijgsmacht.” Naar zijn mening zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet op weg naar meer samenwerking tussen de krijgsmachtdelen. “Ik zal mij inspannen om deze samenwerking verder uit te bouwen.” Van Uhm beschouwt het als één van zijn taken om de tekorten aan personeel op te lossen. “We hebben daar iedereen bij nodig.” Van Uhm wacht een boeiende, maar zware tijd, stelde minister Van Middelkoop. “De druk en de belangen zijn groot. Dat zal veel vragen van uw inzet, intelligentie en leiderschap.”