Van der Hoeven naar energietop Rome

Minister Van der Hoeven neemt van 20 tot en met 22 april 2008 deel aan het International Energy Forum in Rome. Ze spreekt met energieministers van Saudi Arabië, Noorwegen en Rusland en Qatar over de ambities van Nederland als gasrotonde voor Noordwest Europa.

Ongeveer zeventig ministers, overheidsvertegenwoordigers en topmensen uit het bedrijfsleven komen naar de energietop. Tijdens het forum bespreken de deelnemers verder onderwerpen die om een wereldwijde aanpak vragen zoals de hoge olieprijzen, de voorzieningszekerheid en het klimaatprobleem.
Olieproducerende landen willen volgens Noé van Hulst, de Nederlandse topman van het International Energy Forum Secretariaat weten welke ambities landen hebben ten aanzien van biobrandstoffen en wat de consequenties daarvan zijn. Wat betekenen investeringen in biobrandstoffen voor de voedselmarkt, het watergebruik, de intensiteit van het gebruik van de landbouwgrond en welk effect heeft het op de oliemarkt?

Gasmarkt

Biobrandstof is de enige vervanger van olie in de transportsector en fikse investeringen hebben direct effect op de oliemarkt. Olieproducerende landen laten hun beslissing om te investeren op de lange termijn daarvan afhangen. Doel van de top is volgens Van Hulst ook inzichtelijker maken hoeveel olie er wordt geproduceerd en geconsumeerd. Door de enorme stijging van de olieconsumptie in India en China is er behoefte aan die gegevens. Een beter inzicht vermindert de speculatie, wat weer gevolgen heeft voor de prijs.
De gasmarkt is niet langer een regionale markt, maar wordt steeds meer een wereldmarkt.
Aardgas wordt niet meer alleen vervoerd via pijpleidingen, maar ook steeds vaker in vloeibare vorm in schepen (LNG). Nederland wil daarin een rol spelen en dus zijn goede contacten met gaslanden als Algerije en Qatar van belang.

Geschiedenis

De geschiedenis van het IEF gaat terug naar 1991. De Golfoorlog onderstreepte het belang van olie in de economie en de wereldpolitiek. De Franse president Mitterrand en de Venezolaanse president Pérez namen het initiatief tot de eerste IEF-ministersconferentie, in Parijs. Die conferentie moest een dialoog op gang brengen tussen de olieproducerende landen, verenigd in de Opec, en de landen van het IEA, de organisatie die werd opgericht als antwoord op de Opec. Inmiddels nemen er ook niet bij het IEA of de OPEC aangesloten landen aan deel.