RDA van overlegplatform naar deskundigenraad

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) wordt een deskundigenraad met een duidelijke positie en functie binnen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Dat is een van de belangrijkste conclusies van een recent gehouden evaluatie van de RDA. Deze Raad is hét overlegplatform voor de dierhouderij dat de minister van LNV adviseert over beleid op het gebied van de gezondheid en het welzijn van gehouden dieren.

Het afgelopen decennium is er veel veranderd in het debat en de beleidsvorming rondom dierenwelzijn. Daarom is een heroriëntatie van de positie van de RDA nodig. In de evaluatie kwam naar voren dat de verschillende belangenbehartigers in de dierhouderijsectoren elkaar inmiddels ook regelmatig buiten de RDA spreken. Ook het uitwisselen van meningen over dierenwelzijn en diergezondheid gebeurt niet meer alleen in de RDA-vergadering. De Raad is daarmee zijn functie als overlegplatform ontstegen.

De RDA heeft wel duidelijke meerwaarde in het politieke spel tussen de minister van LNV en de Tweede Kamer als hij op verzoek van de minister hoogwaardig onafhankelijk advies levert, onafhankelijk adviseert vanuit zijn expertrol op de bepaling van beleidsalternatieven en aangeeft wat de beste keuze is.

De RDA moet zich daarom omvormen van een overlegplatform met wetenschappers en vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke partijen betrokken bij de dierhouderij, naar een Raad van onafhankelijke deskundigen. Raadsleden gaan voortaan werken in forums zoals de gezondheidsraad. De RDA moet zich focussen op strategisch advies aan het begin van de beleidscyclus van LNV; daartoe wordt de organisatorische relatie met LNV verbeterd.

De Raad blijft inhoudelijk onafhankelijk en blijft zich baseren op de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen, rekeninghoudend met de opvattingen in de (Nederlandse) maatschappij.

De minister van LNV heeft zich akkoord verklaard met de aanbevelingen en conclusies. De hervorming van de Raad vindt de komende maanden plaats. Meer informatie over de RDA kunt u vinden op de website, waar u zich ook kan inschrijven voor de RDA-nieuwsbrief.