Koploperovereenkomst lesbisch- en homo-emancipatiebeleid

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft donderdag 17 april in Den Haag samen met de wethouders van de twaalf grote tot middelgrote steden in Nederland een koploperovereenkomst lesbisch- en homo-emancipatiebeleid ondertekend.

De overeenkomst moet bijdragen aan een betere sociale acceptatie van homoseksualiteit onder de Nederlandse bevolking en aan een krachtige bestrijding van discriminatie, intimidatie en geweld tegen homoseksuelen. Hiervoor is per koplopergemeente een bedrag van 75.000 euro beschikbaar. De twaalf steden zijn: Nijmegen, Tilburg, Amersfoort, Deventer, Enschede, Groningen, Lelystad, Leeuwarden, Maastricht, Leiden, Zwolle en Arnhem.

Voorafgaand aan de ondertekening vond een landelijke bijeenkomst van het project De Dialoog plaats over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing, cultuur en ethiek. De Dialoog is een samenwerkingsverband tussen COC Nederland, het Humanistisch Verbond en Stichting Yoesuf. Minister Plasterk benadrukte het belang om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in levensbeschouwelijke kringen waar sociale acceptatie van homoseksuelen nog lang niet vanzelfsprekend is.

De koploperovereenkomst vloeit voort uit de nota ‘Gewoon homo zijn’, waarin het landelijk lesbisch- en homo-emancipatiebeleid van 2008 tot 2011 wordt uiteengezet. Begin maart tekenden de wethouders van de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) ook al een koploperovereenkomst.