Betalingen door het ministerie van VWS aan ambtenaren werkzaam voor internationale organisaties

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DPenO 2845628

17 april 2008

Tegen de achtergrond van de betalingen van vergoedingen aan mevrouw Herfkens door het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Kamerleden Gill’ard (PvdA) en Voordewind (CU) op 7 februari 2008 vragen gesteld aan de Minister van Buitenlandse Zaken.
Een van de vragen betrof een verzoek om informatie over betalingen aan Nederlanders bij Internationale Organisaties door andere departementen dan Buitenlandse Zaken. In hun antwoord op 22 februari jl. schrijven de Ministers Verhagen en Koenders dat zij deze vraag hebben doorgeleid aan de departementen.

In deze brief wordt u geïnformeerd over de vergoedingen van VWS-medewerkers. Binnen VWS is het gebruikelijk deze medewerkers buitengewoon verlof zonder behoud van bezoldiging te verlenen. Voor deze medewerkers is vervolgens nagegaan of zij van VWS nog een tegemoetkoming krijgen bovenop het salaris dat zij ontvangen van deze internationale organisaties.

In totaal zijn in 2007 en 2008 veertien medewerkers van VWS bij internationale organisaties gedetacheerd. Voor allen geldt dat zij vergoedingen van de internatonale organisaties ontvangen conform de reglementen van de internationale organisaties. Gedetacheerden met behoud van bezoldiging ontvangen van VWS kostenvergoedingen conform het standaard onkostenvergoedingenreglement van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of volgens normen van de Europese Commissie.
Eén bij de WHO gedetacheerde medewerker ontvangt naast de bezoldiging van de WHO, maandelijks een bijdrage van VWS alsmede een vergoeding voor reiskosten op declaratiebasis. Deze bijdrage is overeengekomen vanwege de persoonlijke situatie van de betreffende medewerker en dient ter bestrijding van doorlopende kosten gelet op de privésituatie in Nederland; het betreft een kortdurende detachering (13 maanden). De overige gedetacheerden ontvangen geen extra bijdragen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink