Weer en verkeer alarm

ANWB verkeersinformatie. Langs de westkust heeft het verkeer last van zeer zware windstoten. En sneeuw leidt tot chaos op de veluwe en in de achterhoek in het verkeer. Weggebruikers wordt afgeraden om in deze gebieden de weg op te gaan. De reden is veel sneeuw, gevaar door vallende takken en enorme verkeersproblemen.

Tien minuten over vijf is het. Het winterse weer zorgt voor een chaos in grote delen van midden -en oost Nederland. Bijvoorbeeld in Winterswijk. Het verkeer heeft het er maar moeilijk mee om zich door de smurrie van sneeuw te ploegen. Met deze auto ging het mis. Het is hier vast en het blijft hier vast dat wordt ook wel bevestigd door de ANWB.

De ANWB zegt dat hier op de veluwe, ook in de achterhoek de situatie stabiel is. Files worden niet langer maar ze worden ook niet korter. Ik heb gehoord dat zojuist een maatregel is afgekondigd dat langs de snelweg de A1 en de A50 dekens zullen worden uitgedeeld aan mensen die daar al vanaf tien, elf uur vanochtend in de file staan. Er is inmiddels zo veel sneeuw gevallen dat er rekening mee wordt gehouden dat er automobilisten in hun auto moeten overnachten. Het was een dag van storm, sneeuw, regen, onweer.

In het oosten onbegaanbare wegen en treinuitval in het westen. Windkracht tien en hevige regen. Veel vertraging op Schiphol, veel ongelukken. Uitzonderlijk lange files, rond vijf uur vanmiddag in totaal dik achthonderd kilometer. Dat is nog niet alles want vanuit het noorden komen alweer nieuwe sneeuwbuien binnen. Dus ook in het noorden daar kunnen vanavond weer een paar sneeuwbuien vallen. Het wordt een barre middag als we die weerberichten mogen geloven. Rijkswaterstaat heeft flink zout gestrooid. En de Nederlandse spoorwegen raadt de mensen zelfs af om na vier uur vanmiddag nog met de trein te gaan. Barre weersomstandigheden gisterenavond en vannacht. Door de hevige sneeuwval hebben honderden treinreizigers afgelopen nacht in een noodopvang doorgebracht.

Chaos op de wegen bleef uit omdat veel automobilisten thuisbleven. Ja we waren allemaal gewaarschuwd voor de gevolgen van het winterse weer. Voor het verkeer en het openbaar vervoer en daardoor werd het niet echt een chaos gisterenavond en vannacht. Er waren nauwelijks files in de spits en het aantal aanrijdingen was een klein beetje meer dan normaal.

Het betrof vooral blikschade. Vanmorgen om zes uur trok het KNMI het weeralarm in. Alle treinen rijden weer en ook de wegen zijn weer goed begaanbaar.