Meer samenwerking Nederland en Brazilië

Nederland en Brazilië gaan meer samenwerken, onder meer op het gebied van biobrandstoffen. Beide landen weten elkaar volgens minister-president Balkenende 'goed te vinden'.

Dit zei minister-president Balkenende tijdens een regeringslunch vanwege het tweedaagse staatsbezoek van de Braziliaanse president Lula aan Nederland. Volgens Balkenende heeft Brazilië 'alles in huis om zijn rol als wereldspeler van formaat verder uit te bouwen'.

Samenwerking

 Balkenende sprak grote waardering uit voor de persoonlijke inzet van president Lula om honger en armoede in de wereld uit te bannen. 'Een strijd waarbij u Nederland onvermoeibaar aan uw zijde vindt.'

Beide landen weten elkaar ook op andere terreinen goed te vinden, zei Balkenende. Zo is Nederland met 5,15 miljard euro in 2007 een van de grootste investeerders in Brazilië. Rotterdam is de grootste aanvoerhaven voor Braziliaanse producten in Europa.

Nederland en Brazilië tekenden vijf samenwerkingsovereenkomsten, op het gebied van gemeenschappelijk cultureel erfgoed, watermanagement, onderwijs, havenlogistiek en biobrandstoffen. Koningin Beatrix en president Lula waren daarbij aanwezig.

Globalisering

Minister Verhagen (BZ) zei in een toespraak dat ook de globalisering om samenwerking vraagt. Hij gelooft dat 'de belangen van de Nederlandse en Braziliaanse burger niet veel van elkaar verschillen'.

Een van die belangen is respect voor de mensenrechten, aldus Verhagen. Hij vindt dat Brazilië leiderschap op dat gebied toont. Nederland en Brazilië werken samen om de VN-Mensenrechtenraad te veranderen in een 'geloofwaardige en effectieve organisatie'.

Biobrandstoffen

Ook op het gebied van klimaatverandering moedigt Nederland een Braziliaanse leidersrol aan, zei Verhagen. Brazilië heeft een sleutelrol als voorzitter van de werkgroep die de onderhandelingen leidt voor een nieuw klimaatakkoord, aldus Verhagen.

 Verhagen vindt dat in het nieuwe klimaatakkoord ook maatregelen tegen ontbossing moeten staan. Dit is volgens hem in het bijzonder relevant voor Brazilië, vanwege de houtkap die plaatsvindt in het Amazonegebied.

Brazilië is een van de grootste producenten van ethanol in de wereld. Het staat daarmee voor de uitdaging te voldoen aan de strikte duurzaamheidseisen van de EU voor biobrandstoffen, aldus Verhagen.

Nederland en Brazilië spraken af meer te gaan samenwerken op dit gebied. Daarbij ging het onder meer om productie, logistiek en transport van biobrandstoffen. Ook gaan zij samen ontwikkelingslanden helpen duurzame projecten voor biobrandstof op te zetten.