Donner: Wajongers niet al op 18e jaar afschrijven

Jongeren met een handicap die mogelijk kunnen werken zouden pas als ze 27 jaar zijn definitief gekeurd moeten worden op hun (gedeeltelijke) mogelijkheden hiervoor. Nu gebeurt dat al als ze 18 jaar zijn. De overgrote meerderheid van hen belandt als gevolg daarvan in de wettelijke regeling voor jonggehandicapten (Wajong), terwijl recent onderzoek van het UWV laat zien dat maar een op de vijf Wajongers niet kan werken.


Dit heeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezegd op het congres ‘Participatie als gezondheidsuitkomst’ in Groningen. Het kabinet komt binnenkort met voorstellen om in de Wajong meer nadruk te leggen op de mogelijkheden om te werken of te studeren. Het uitstellen van de definitieve beoordeling naar 27 jaar past daarin. Donner: “Het is onverstandig deze jongeren op hun achttiende al volledig arbeidsongeschikt te verklaren en een uitkering te geven waar ze tot hun AOW recht op houden.”


Donner benadrukte in zijn toespraak in Groningen dat de nieuwe aanpak niet gaat gelden voor jongeren die zo gehandicapt zijn dat zij nooit kunnen werken. “Voor de jongeren die door beperkingen niet in staat moeten worden geacht om ooit aan het arbeidsproces deel te nemen, moet de huidige systematiek blijven gelden. Dat concept blijft onveranderd.”


Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft onderzocht dat slechts één op de vijf aanvragers van een Wajong-uitkering geen kans heeft op participatie. Bijna 45 procent kan, al dan niet met ondersteuning, regulier werk verrichten of in de sociale werkvoorziening aan de slag. Bij de resterende dertig procent is op het 18e jaar nog niet te zeggen of en in welke mate ze kunnen werken. Donner wil dat hun perspectieven beter bekeken worden.

Het aantal Wajongers groeit snel, met circa 15duizend per jaar. Op dit moment maken circa 170.000 mensen gebruik van de regeling. “Als we niets doen dan dreigt dat aantal de komende decennia op te lopen tot 450.000 à 500.000 in het jaar 2050”, aldus Donner. De minister vindt dat er ook meer gedaan moet worden in het onderwijs en aan de begeleiding. “Met de beste bedoelingen van de wereld proberen we de jongeren te helpen, maar het onbedoelde resultaat is dat het inkomensvangnet wat we ze willen bieden, een net wordt waar ze in gevangen blijven, waar ze niet meer uit kunnen komen”, aldus Donner in Groningen.

Meer informatie over de Wajong

Lees de toespraak van minister Donner