Kamervragen Agema over het bericht dat jongeren medicijnen gebruiken om er high van te worden
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
VGP-K-U-2836962
7 april 2008
Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister voor Jeugd en Gezin, op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat jongeren medicijnen gebruiken om er high van te worden (20072070813490).
Vraag 1
Bent u bekend met de late uitzending van RTL 4 Nieuws van 28 februari? 1)
Antwoord 1
Ja
Vraag 2
Is het waar dat zo’n 20.000 kinderen medicijnen gebruiken om er high van te worden?
Antwoord 2
Dit klopt ten dele. Uit de pilot-studie die is uitgevoerd door het IVO blijkt dat 2,4% van de ondervraagde jongeren (dit is te vertalen naar ongeveer 20.000 jongeren) in het jaar voorafgaand aan het onderzoek wel eens oneigenlijk medicijnen heeft gebruikt. Van deze groep heeft ongeveer de helft medicijnen gebruikt die normaal worden voorgeschreven i.v.m. ADHD, meestal Ritalin. Jongeren die dit medicijn oneigenlijk gebruiken doen dit om verschillende redenen waaronder “high worden”, maar ook uit nieuwsgierigheid of vanwege experimenteergedrag.
Vraag 3
Is het waar dat het effect dat ervan verwacht wordt vergelijkbaar is met de effecten van het gebruik van speed?
Antwoord 3
Dit valt niet zo te zeggen. In het Nederlandse onderzoek is niet gevraagd naar het effect dat jongeren verwachten van ADHD medicatie. Uit buitenlands onderzoekt blijkt wel dat jongeren onder andere ADHD medicatie oneigenlijk gebruiken omdat zij effecten zoeken die ook passen bij het gebruik van speed, zoals bijvoorbeeld een beter concentratievermogen.
Vraag 4
Wat zijn de schadelijke gevolgen van het gebruiken van medicijnen zoals Ritalin met het doel om er high van te worden?
Antwoord 4
Ritalin is een amfetamine-achtige stof. Dit betekent dat er gevaar is voor gewenning en afhankelijkheid bij langer gebruik. Andere belangrijke bijwerkingen van Ritalin zijn hartkloppingen, slapeloosheid en eetlustvermindering, met alle gevolgen van dien voor conditie en algemeen welbevinden. Ook moet men rekening houden met de mogelijkheid van het optreden van een epileptische aanval, vooral in combinatie met het gebruik van alcohol en andere middelen.
Vraag 5
Gaat u jongeren inlichten over de schadelijke gevolgen van het misbruiken van medicijnen om er high van te worden en hoe gaat u bewerkstelligen dat kinderen medicijnen niet gebruiken om er high van te worden?
Antwoord 5
Op dit moment is de informatie over oneigenlijk medicijngebruik nog te beperkt om op basis daarvan extra voorlichting te gaan ontwikkelen. Het onderzoek dat door het IVO is uitgevoerd is een pilotonderzoek. Om beter inzicht te krijgen of er extra voorlichting nodig is, zou er meer bekend moeten zijn, bijvoorbeeld door een meer uitgebreide vragenlijst af te nemen. Vooralsnog worden jongeren via de reguliere wegen voorgelicht over medicijngebruik en drugsgebruik, via (drugs)voorlichtingscampagnes, de bijsluiter bij de medicijnen en door hun ouders.
1) RTL4 Nieuws, 28 februari 2008