Audiovisuele verslaglegging vult schriftelijke verslaglegging aan
Audiovisuele verslaglegging door gemeenten en provincies gaat niet ten koste van de kwaliteit van schriftelijke verslaglegging. Dat blijkt uit het onderzoek Audiovisuele verslaglegging van vertegenwoordigende organen dat is verricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Gemeenten en provincies zetten audiovisuele verslaggeving in naast schriftelijke verslaglegging. Het is belangrijk dat de schriftelijke verslaglegging niet achteruitgaat omdat op basis daarvan de audiovisuele verslaggeving doorzoekbaar wordt gemaakt.
Audiovisuele verslaggeving is een waardevolle aanvulling op schriftelijke verslaglegging. Het verhoogt de toegankelijkheid en de begrijpelijkheid van de vaak formele en saaie stukken. Daarbij kunnen de resultaten van een vergadering audiovisueel sneller aan een breed publiek kenbaar worden gemaakt.
Van de 443 gemeenten in Nederland maken er op dit moment 67 gebruik van online audiovisuele verslaglegging (15 procent). Het merendeel van de gemeenten maakt gebruik van audio, slechts tien gemeenten zetten video-uitzendingen op de gemeentesite.
De kwaliteit van de opnamen en de doorzoekbaarheid van het materiaal laten vaak nog te wensen over.