Ministerie adopteert 2 gordeldieren

Foto’s van kinderen op de achterbank van de auto. Zij zitten in een kinderzitje en hebben de autogordel om.

Commentaarstem: Doe gewoon je gordel om, ook achterin. Met deze boodschap voert het ministerie van Verkeer en Waterstaat de komende tijd campagne om het dragen van autogordels op de achterbank te bevorderen. Als symbolisch startsein adopteert het ministerie twee gordeldieren van de Amsterdamse dierentuin Artis.

Vertegenwoordigers van Artis en Verkeer en Waterstaat ondertekenen de adoptie-overeenkomst.

Secretaris-generaal Wim Kuijken van Verkeer en Waterstaat: ‘Wij van Verkeer en Waterstaat, dat zijn die mensen die over de wegen en het water gaan, die willen dat die gordeldieren er zijn en goed verzorgd zijn. Dus minister Eurlings, mijn baas, gaat zorgen dat Artis een beetje geld krijgt om die twee gordeldieren goed te verzorgen.’

Commentaarstem: Naast een campagne voor volwassenen is er ook weer de Goochemcampagne voor de jongste autopassagiers.

Muziek: Goochemlied. Goochem het gordeldier, de mascotte van de campagne, staat tussen de kinderen.

Commentaarstem: Vorig jaar was de Goochemcampagne verbonden aan een actie bij schoenwinkelketen Van Haren, waarbij geld werd ingezameld voor Revalidatie Nederland. Het eindbedrag, 16.000 euro, werd vandaag overhandigd aan voorzitter Jannie Riteco.

Kuijken overhandigt de cheque aan voorzitter Riteco.

Muziek: Goochemlied.

Applaus

Commentaarstem: Dit jaar werkt het ministerie dus samen met Artis. Kinderen die de dierentuin bezoeken en een Meerijbewijs laten zien, krijgen van Artis een rubberen Goochem die zij aan hun autogordel kunnen bevestigen.

Kinderen laten de rubberen Goochem zien.

Commentaarstem: Het meerijbewijs kunnen zij verdienen op www.gekopgoochem.nl. En natuurlijk kunnen de kinderen naar de echte gordeldieren gaan kijken.