Minister Verburg beloont vier ondernemers die een oplossing hebben voor een probleem rond klimaat en natuur
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de vier winnaars bekendgemaakt die een oplossing hebben voor een maatschappelijk probleem op het gebied van klimaat en natuur. De winnaars zijn Holland Novochem BV, NPSP Composieten BV, BV Machinefabriek de Hollandsche IJssel & Cubic Square BV en De Beijer Bladel VOF.
De ondernemers ontvingen ieder een certificaat uit handen van Verburg. Aan elk certificaat is een bedrag verbonden van tussen de 350.000 en 450.000 €.
De bedrijven hebben meegedaan aan het nieuwe programma Small Business Innovation and Research (SBIR) van het ministerie van LNV. De twee thema's van het programma waren biodiversiteit en groene economie (oftewel biobased economy).
Het ministerie doet met het SBIR-programma een beroep op de creativiteit van het midden- en kleinbedrijf. LNV wijst een maatschappelijk probleem aan waarna ondernemers concurreren om de beste innovatieve oplossing en meedingen naar financiering van hun onderzoeksproject. Voorwaarde is dat de ideeën uitvoerbaar en commercieel haalbaar zijn.
Holland Novochem en NPSP wonnen op het gebied van groene economie. Het samenwerkingsverband Machinefabriek de Hollandsche IJssel & Cubic Square en Beijer Bladel gingen op het terrein van biodiversiteit met een certificaat naar huis.
Holland Novochem maakt een sponsachtig filtermateriaal (Biosorb) op basis van natuurlijke oliën en vetten. Dit sponsachtige filter kan worden gebruikt voor de scheiding van olieachtige stoffen en water. Hiermee kan water en lucht gezuiverd worden. Het materiaal is bijvoorbeeld geschikt voor het verwijderen van diesel uit water en voor het afvangen van kerosine- en benzinedampen uit lucht.
NPSP maakt bio-composiet. Deze harde kunststof versterkt met vezels bestaat volledig uit groene grondstoffen. Bio-composiet kan glasvezels en synthetische hars vervangen. In Europa is dit soort materiaal nog niet beschikbaar. Het composiet wordt toegepast in de paddestoelen van de ANWB en op de neus van onze treinen. De meerwaarde zit niet alleen in het groene karakter van dit materiaal. Als deze vezels bijvoorbeeld voor de hele trein worden gebruikt, wordt de trein lichter. Dit levert CO2-besparing op, omdat er minder stroom wordt afgenomen.
Machinefabriek de Hollandsche IJssel & Cubic Square ontwikkelen een continue onderzuigtechnologie voor waterbodems. Met deze nieuwe techniek kan de bodem van rivieren en plassen worden verlaagd zonder dat bodemflora en -fauna daaronder lijdt. Hij biedt zodoende voordelen ten opzichte van traditionele baggertechnieken op ecologisch gevoelige plaatsen. Door deze onderzuigtechnologie blijft de waterbodem grotendeels in tact en wordt het ontstaan van afvalbagger - en daarmee vertroebeling - voorkomen.
De Beijer Bladel ontwikkelt een machine die in één werkgang het gras maait en het maaisel verwijdert zonder de kwetsbare bodem te beschadigen. Dit zou vooral voor natuurgebieden een natuurvriendelijker beheer mogelijk maken. De machine is bedoeld voor het beheer van natte graslanden en is gebaseerd op het onderstel van een sneeuwmachine uit de Verenigde Staten. Deze heeft vier kleine rupsbanden en is licht en goed wendbaar.
Minister Verburg zei bij de overhandiging van de certificaten dat ze blij is dat ze deze ondernemers een extra zetje mag geven. Zij ziet veel pluspunten. "In de eerste plaats maken we de economie innovatiever. Daarnaast krijgen we onverwachte oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En tot slot stimuleren we zo ondernemerschap in de richting van duurzaam en innovatief", aldus Verburg.