Toespraak bij de opening kreeftenseizoen
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, bij de opening van het kreeftenseizoen, 27 maart 2008.
Geachte mevrouw de Commissaris van de Koningin, mijnheer de Burgemeester, mijnheer Ezinga, dames en heren. And a special welcome to you, Ambassador Prat y Coll, Ambassador Gaussot, and Ambassador Carbonez. I hope you don't mind that I will continue in Dutch.
Volgens kenners is het de 'Rolls-Royce' onder kreeften. De Zeeuwse vissers hebben het over 'de keizer van alle kreeften'. Volgens onze gastheren van vandaag bezit de kreeft 'een fijnheid wiens gelijke niet is terug te vinden'. En weer anderen beweren dat er geen fijnere smaak bestaat dan de smaak van - u raadt het al: de Oosterscheldekreeft.
U begrijpt, als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ook wel genoemd het ministerie van het Goede Leven, mag ik hier vandaag niet ontbreken. Sterker nog: 'wil' ik hier vandaag niet ontbreken. Want de Oosterscheldekreeft is zo LNV. Is zo alles waar ik voor sta met mijn beleid:
- De kreeft is lekker, de kwaliteit is top.
- De kreeft is gezond: geen koolhydraten, geen schadelijke vetten, maar wel tjokvol vitaminen en mineralen als calcium en ijzer.
- De kreeft leeft in het grootste Nationale Park van Nederland.
- De kreeft is een uniek streekproduct.
- En de kreeft behoort op een duurzame manier gevangen te worden.
Deze ene kreeft draagt dus zo'n beetje al mijn beleidsprioriteiten in zich: voedselkwaliteit, gezond eten en daarvan genieten, natuur, duurzaam produceren, het belang van streekproducten. En daarom rijst bij mij de vraag: waarom was ik vorig jaar niet uitgenodigd?
Dames en heren,
Zonder gekheid: De Oosterscheldekreeft is uniek. De smaak is inderdaad fijner en zachter, door een afwijkende DNA structuur. Het is niet voor niets dat topkoks als Herman den Blijker de kreeft roemen. En het is niet voor niets dat de kreeft door Slowfood is aangewezen als een van de unieke streekproducten in de Ark van de Smaak.
Bovendien is de kreeft kakelvers. Geen gedoe in pakhuizen of opslagplaatsen, maar rechtstreeks vanaf de boot naar het restaurant.
Dat alles maakt de kreeft tot een uniek product. In Nederland. En in de wereld. En ik hoop dan ook zeer dat ook onze kinderen nog van deze kreeft kunnen genieten. Want laten we er geen doekjes om winden: ik krijg vanuit de sector sterke signalen dat de visserijdruk op de Oosterscheldekreeft te hoog is. En dat onder andere ook daardoor de duurzaamheid van de kreeftenvisserij onder druk komt te staan.
Ik vind dat zorgwekkend bericht en daarom heb ik een onderzoek laten doen naar met name de visserijdruk op de kreeft op de Oosterschelde.
Helaas kan ik op dit moment nog geen resultaten melden. Die komen pas in mei. Maar u kunt ervan verzekerd zijn dat ik - natuurlijk in overleg met de sector - het wel en wee van de Oosterscheldekreeft nauwlettend in de gaten zal houden.
Dan kort nog even iets over die andere Zeeuwse zilte zaligheid, de mossel. Want hoewel de kreeft hier vandaag de hoofdrol heeft, wil ik toch ook iets zeggen over de mosselvisserij. Natuurlijk had ook ik de uitspraak van de Raad van State niet verwacht. En ik begrijp heel goed de onrust in de sector en haar vrees voor de toekomst.
Ik ga hier niet op alle details in, want die kent u net zo goed als ik. We moeten hier een oplossing voor vinden en dat is geen abc-tje. Ik kan u wel vertellen dat ik de afgelopen weken met alle betrokken partijen intensief overleg heb gevoerd. Alle partijen doen hun uiterste best voor de mosselsector, de Waddenzee, en toekomstige generaties. We hebben afspraken gemaakt voor de korte en voor de lange termijn.
We kennen allemaal de wapenspreuk luctor et emergo. We worstelen nu, maar het is cruciaal dat we hier ook met elkaar weer boven weten te komen.