Kabinet: één manier van loonaangifte
Werkgevers gaan straks op één manier loongegevens doorgeven aan de Belastingdienst. Correctieberichten voor betalingen achteraf over maanden die al verstreken zijn, vervallen per 1 januari 2010. Op deze manier wordt de polisadministratie overzichtelijker en makkelijker te gebruiken door verschillende afnemers. De loonaangifteketen wordt minder complex omdat er veel minder correcties doorgevoerd hoeven te worden. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris De Jager van Financiën.
De nieuwe regeling zorgt voor een eenduidige loonaangifte. Voor de meeste werkgevers verandert er weinig. Zij verwerken het loon dat zij betalen al meteen in de loonaangifte van de huidige maand, en gebruiken die aangifte ook voor nabetalingen van loon.
Met name overheidswerkgevers en grote bedrijven doen het anders; zij maken nu nog veelvuldig gebruik van correctieberichten om betalingen achteraf aan te geven in loonaangiften van maanden die al verstreken zijn. Deze mogelijkheid om correctieberichten in te sturen in het lopende jaar, vervalt per 1 januari 2010. Alle werkgevers dienen vanaf dan nabetalingen van loon aan te geven in de loonaangifte van de huidige maand. Dit geldt ook voor fouten in eerdere loonaangiften binnen het jaar.
Werkgevers mogen hun eigen salarisadministratie overigens blijven voeren op de manier zoals zij dat gewend zijn. De aansluiting tussen de eigen salarisadministratie en de loonaangifte moet dan wel inzichtelijk zijn.