Aantal voortijdig schoolverlaters neemt af

In het schooljaar 2006-2007 is het aantal nieuwe voortijdige schoolverlaters (vsv’ers) gedaald met 3.400 ten opzichte van het schooljaar daarvoor. In totaal verlieten in het afgelopen schooljaar 53.100 jongeren voortijdig hun opleiding.

In het schooljaar 2005-2006 waren dat er nog 56.500. Deze daling sluit aan bij de ambitie van dit kabinet: maximaal 35.000 nieuwe vsv’ers in 2012. “De afname van het aantal voortijdig schoolverlaters is ingezet. Samen met scholen en gemeenten én werkgevers gaan wij de komende jaren door om zoveel mogelijk jongeren te behoeden voor schooluitval”, aldus minister Plasterk en staatssecretaris Marja Van Bijsterveldt.

Telmethode vsv verbeterd
De uitvalcijfers van het afgelopen schooljaar zijn betrouwbaarder dan voorgaande jaren doordat ze zijn gebaseerd op een verbeterde telmethode op basis van het onderwijsnummer. Zo tellen bijvoorbeeld geslaagden van sommige internationale diploma’s en leerlingen die het land en daarmee het onderwijs verlaten niet langer ten onrechte mee als vsv’er. Van Bijsterveldt verwacht dat het aantal nieuwe vsv’ers in werkelijkheid nóg lager is. Dit komt omdat het Basisregister Onderwijs nog niet helemaal dekkend is. Privéscholen doen daarin bijvoorbeeld nog niet mee, zodat leerlingen die doorstromen naar een privéschool ten onrechte worden geteld als vsv’er.

Groenpluk
Uit de nieuwe vsv-cijfers blijkt dat er meer leerlingen uit schooljaar 2006/2007 zonder diploma aan het werk zijn gegaan. Zij gingen vooral aan de slag in de handel, dienstverlening en horeca, waar door de hoogconjuctuur veel vacatures zijn. Het kabinet wil deze zogenaamde ‘groenpluk’ tegengaan omdat jongeren mét startkwalificatie (havo-, vwo, of mbo-2 diploma) aantoonbaar meer kans hebben op werk, dan zónder startkwalificatie. Van Bijsterveldt heeft daarom per 1 augustus jongstleden de kwalificatieplicht ingevoerd, waarbij jongeren moeten doorleren tot hun 18e , tenzij ze een startkwalificatie op zak hebben. De effecten van de kwalificatieplicht zullen in de loop van 2009 merkbaar zijn. Ook de invoering van de werkleerplicht (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en de afspraken die in het kader van de participatietop met werkgevers zijn gemaakt, zullen een afname van groenpluk tot gevolg hebben.

Regio-afspraken succesvol
Eén van de speerpunten van dit kabinet is om het aantal nieuwe vsv-ers terug te dringen tot maximaal 35.000 in 2012. Dat is een halvering ten opzichte van het aantal uitvallers in 2002. De aanpak is daarbij gericht op het voorkómen van schooluitval. Vorig schooljaar maakte Van Bijsterveldt afspraken met 14 regio’s in Nederland om het aantal nieuwe én oude vsv’ers terug te dringen. Deze afspraken bleken succesvol. In de regio’s waarmee zij afspraken maakte, bedroeg de afname van het aantal vsv’ers 17%, waarmee het gestelde doel, een vermindering van 10%, ruimschoots werd gehaald. Van Bijsterveldt maakt de komende tijd nieuwe afspraken met alle regio’s in Nederland om het aantal nieuwe vsv’ers de komende vier jaar te reduceren met 40%.