'Doorgaan met duurzaam geproduceerde biobrandstoffen'
Duurzaam geproduceerde biobrandstoffen kunnen wel degelijk een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van broeikasgassen. Dat schrijven de ministers Cramer van Ruimte en Milieu en Van der Hoeven van Economische Zaken in een reactie op een brievenactie van Milieudefensie waaraan 900 burgers hebben deelgenomen.
Milieudefensie pleit voor het het onmiddellijk schrappen van de zogeheten bijmengverplichting. Oliemaatschappijen zijn nu verplicht 2 procent biobrandstoffen bij te mengen in benzine en diesel. In 2010 moet dit percentage zijn toegenomen tot 5,75 procent en in 2020 minimaal 10 procent. Volgens Milieudefensie levert de huidige generatie biobrandstoffen (uit onder meer koolzaad en mais) nauwelijks milieuwinst op en gaat de verbouw ervan ten koste van de voedselvoorziening in ontwikkelingslanden. Bovendien moeten oerbossen vaak verdwijnen om plaats te maken voor (oliepalm)plantages. Tweede-generatie biobrandstoffen leveren veel meer CO2-reductie op, maar komen naar verwachting pas na 2010 op de markt.
De ministers zeggen de zorg van Milieudefensie te delen. Tegelijkertijd schrijven zij dat Nederland zich geen afwachtende houding kan veroorloven. 'Wij zijn ervan overtuigd dat we betere biobrandstoffen alleen dichterbij brengen door actief te blijven in de markt.' Nederland wil zich daarom op Europees niveau inspannen om duurzaamheid internationaal te verankeren. Door scherpere doelstellingen na te streven hoopt Nederland de ontwikkeling van de tweede generatie biobrandstoffen te bevorderen. 'Een optimaal resultaat zullen we alleen bereiken als we samen optrekken: overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties.'