Codex Comité voor Contaminanten in Voedsel 31 maart - 4 april 2008
Van 31 maart tot en met 4 april a.s. vindt de jaarlijkse internationale bijeenkomst van het Codex Comité voor Contaminanten in Voedsel (CCCF) in Den Haag plaats. Dit comité, onderdeel van de VN-organisatie Codex Alimentarius, wordt door Nederland voorgezeten en komt bijna ieder jaar in Nederland bijeen. Afgevaardigden van meer dan honderd landen en internationale organisaties discussiëren tijdens deze comitévergadering over mondiale normen en richtlijnen voor contaminanten in voedselproducten en diervoeders. Contaminanten zijn giftige stoffen die onbedoeld in een product voorkomen.
De Codex Alimentarius is een in 1962 opgericht overlegorgaan van de VN-organisaties FAO (Food and Agriculture Organisation) en de WHO (World Health Organisation), waarin wereldwijde normen over voedsel worden geformuleerd. Deze normen kunnen gebruikt worden als basis voor nationale en communautaire wetgevingen.
Het belang van en de belangstelling voor de Codex Alimentarius is de laatste decennia sterk toegenomen. Dit komt enerzijds doordat de WTO sinds 1995 de Codex-normen als uitgangspunt hanteert bij de beoordeling van internationale handelsgeschillen en anderzijds door het sterk toegenomen aantal ledenlanden (171) en het versterkte belang van consumenten bij de veiligheid van voedsel.
Binnen de Codex is het werk in dertig technische comités verdeeld. Uiteindelijke besluiten worden genomen in de jaarlijkse bijeenkomst van de Codex Alimentarius Commission. Het Comité voor Contaminanten in Voedsel is belast met het ontwikkelen van normen voor contaminanten en (micro)toxinen in levensmiddelen en in primaire land- en tuinbouwproducten (inclusief diervoeders).
Het comité ontwikkelt ook richtlijnen voor monstername en analysemethoden. Sinds 1964 is Nederland gastheer en voorzitter van het comité. De bijeenkomsten worden overwegend in Nederland gehouden, maar de organisatie van het comité (ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hecht grote waarde aan grotere betrokkenheid van ontwikkelingslanden. Mede daarom vergadert het comité regelmatig ook in andere landen zoals in Tanzania, China of de Filippijnen.