Lees!

Om jongeren meer aan het lezen te krijgen, lanceert het kabinet het programma Kunst van Lezen.

Kunnen lezen is een voorwaarde om in de kennissamenleving goed te functioneren. Het kunnen lezen van mooie of waardevolle teksten draagt ook bij aan individuele ontplooiing. Het kabinet wil dat jongeren gedurende hun hele schooltijd, nog meer dan nu gebeurt, gestimuleerd worden om meer te lezen.

Het programma Kunst van Lezen heeft drie onderdelen.

  • Leesbevordering voor kinderen van nul tot vier jaar: openbare bibliotheken, consultatiebureaus en peuterspeelzalen gaan een proef doen met een leesbevorderingsmodel, dat is afgeleid van het Britse Bookstart.
  • Taal- en leesonderwijs op de basisschool: openbare bibliotheken zullen nauwer met scholen gaan samenwerken om de pilots Taalbeleid Onderwijsachterstanden, die staatssecretaris Dijksma gestart is, te ondersteunen.
  • Cultuurhistorische canon: de canon, die door de Commissie van Oostrom is ontwikkeld, wordt toegankelijk gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs; dat wordt gedaan door middel van Nederlandstalige (jeugd-)literatuur en klassiek literaire werken.

De Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken zullen Kunst van Lezen coördineren. Het kabinet stelt voor 2008 1 miljoen euro beschikbaar; voor de jaren daarna streeft minister Plasterk naar een verhoging van dit bedrag tot minimaal 1,5 miljoen euro per jaar.