Ter Horst: meer allochtonen en vrouwen bij politie benoemen
Minister Ter Horst zal nauwgezet volgen of politiekorpsen er voldoende in slagen om meer allochtonen en vrouwen aan te trekken. Ter Horst heeft met de korpsbeheerders afgesproken dat de komende drie jaar de helft van de vacatures in de top van de Nederlandse politiekorpsen vervuld wordt door vrouwen en allochtonen. Naar verwachting gaat het tot 2011 om ongeveer tien vrouwen of allochtonen. Bij vacatures voor andere hogere functies - buiten de korpsleiding - is het de bedoeling dat 30 procent van de vacatures door vrouwen of allochtonen wordt vervuld. Naar schatting gaat het hier om ongeveer 10 van de verwachte 35 vacatures.
Dit schrijft minister Ter Horst aan de korpsbeheerders bij de start van het samenwerkingsprogramma ‘Politietop divers, naar een duurzaam perspectief’. Voorzitter van het programma is hoofdcommissaris mw. J.G. (Ineke) Stam, tot voor kort voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie. Mevrouw Stam kan de minister gevraagd en ongevraagd adviseren als het verloop van een benoemingsprocedure daar aanleiding toe geeft. Ook kan zij zich op cruciale momenten mengen in een benoemingsprocedure. Als de korpsen er niet voldoende in zouden slagen om meer allochtonen en vrouwen aan te trekken, kan minister Ter Horst in het uiterste geval benoemingen in hogere functies bij de politie tegenhouden. Om dat te voorkomen kunnen afspraken gemaakt worden met korpsen waar vacatures te voorzien zijn.
De aandacht voor vrouwen en allochtonen wordt gecombineerd met een vernieuwd carrièrebeleid voor de top van de Nederlandse politie. Daarin is plaats voor benoemingen voor een bepaalde termijn, voor sabbaticals, nationale en internationale uitwisselingen en hoofdcommissarissen die leiding geven aan bijzondere projecten. Verder zal de School voor Politieleiderschap samen met Twynstra Gudde een programma verzorgen waarin de politietop zich verder kan ontwikkelen in het leiderschap.
Minister Ter Horst wil niet alleen in de top van de politiekorpsen meer allochtonen, maar ook in de overige functies. Begin 2011 moet het aantal allochtonen bij de politie gestegen zijn naar 8,5 procent. In 2006 lag dit percentage nog op 6,4. Een talentenprogramma voor politiemensen in de schalen 9 t/m 12 zal de doorstroom naar hogere functies stimuleren; daarvan zullen ook vrouwen en allochtonen profiteren.
Om de politiekorpsen te stimuleren de afspraken te halen, is 2,6 miljoen euro per jaar beschikbaar in de vorm van prestatiebeloning.
De politie moet een afspiegeling zijn van de maatschappij, en doet zijn werk in een multiculturele samenleving. Het gaat daarbij niet alleen om het aantal vrouwen en allochtonen dat bij de politie werkt, maar ook om het bewustzijn van politiemensen in hun werk. Verder moet de politie ook voor allochtonen een aantrekkelijke werkgever zijn, waar het prettig is om te komen en te blijven werken.