Onderzoek dr. Engelhard naar leeftijd en PTSS
Mevrouw dr. Engelhard heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen PTSS en uitzendingen onder Nederlandse militairen die in 2004 en 2005 in Irak werkzaam zijn geweest. Uit haar onderzoek, dat onder andere is gebaseerd op diagnostische interviews met personeel van drie gevechtseenheden ( in totaal 479 militairen) bleek dat 3,5 procent van de respondenten vijf maanden na terugkeer van uitzending PTSS had ontwikkeld. Naar aanleiding van de motie-Van Velzen c.s. (Kamerstuk 30 139 nr. 8 ) is leeftijd als variabele in het onderzoek meegenomen. Het resultaat is gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel in de British Journal of Psychiatry dat in augustus vorig jaar is verschenen. Daarin werd vermeld dat leeftijd geen significante variabele is.
Aanvullend heeft Defensie verzocht om een nadere beschouwing over het bestaan van een relatie tussen leeftijd en gevoeligheid voor PTSS. De beschouwing berust op een analyse van een groot aantal wetenschappelijke artikelen. De definitieve versie van deze beschouwing vindt u als bijlage bij deze brief.
Samenvattend zijn de resultaten van de beschouwing als volgt. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat een lagere leeftijd van volwassen burgers of militairen ten tijde van een trauma niet of nauwelijks van invloed is op de ontwikkeling van PTSS. Bovengenoemd onderzoek van Engelhard heeft geen significant verband aangetoond tussen leeftijd en de mate van psychische (waaronder PTSS) of lichamelijke klachten na de uitzending.
Jongere militairen rapporteerden iets meer potentieel traumatische ervaringen tijdens de uitzending, maar dit werd deels verklaard door hun lagere rang en het feit dat zij meer gevechtshandelingen hadden meegemaakt.
DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
drs. J.G. de Vries