Minister Verburg zoekt naar mogelijkheden voor een duurzame mosselvisserij
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zet in op een duurzame mosselvisserij in de Waddenzee, zowel op korte als op lange termijn. Zij wil voor de mosselsector perspectief behouden om op een duurzame manier te opereren in een belangrijk natuurgebied. Dit schrijft Verburg in een brief aan de Tweede Kamer.
Overleg met natuurorganisaties, mosselsector en onderzoekers
Om dit te bereiken gaat zij samen met de natuurbeschermingsorganisaties, mosselsector en onderzoekers op zoek naar mogelijkheden die recht doen aan zowel natuur als bepaalde vormen van economisch gebruik. Het is de bedoeling van de minister dat uit deze contacten een oplossing komt voor de komende één tot twee jaar én dat er lijnen worden uitgezet voor het beleid rondom de mosselsector op de lange termijn.
Uitspraak Raad van State
De Raad van State heeft op 27 februari uitspraak gedaan over de vergunningverlening voor de mosselzaadvisserij in het voorjaar van 2006. Volgens de Raad van State heeft het ministerie van LNV onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor het Waddenzeegebied.
Versnellen onderzoek voor mosselzaadvisserij voorjaar 2009
Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat gedegen onderzoek en monitoring van de effecten een vereiste is voor het verlenen van een vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet. Verburg zoekt nu samen met de onderzoekers naar mogelijkheden om onderdelen van het Project Onderzoek Duurzame Schelpdiervisserij PRODUS) te intensiveren en rapportages eerder op te leveren. Met deze aanpak streeft de minister er naar om voor de voorjaarsvisserij in 2009 over extra wetenschappelijke informatie te beschikken zodat een stevig onderbouwde vergunning verleend kan worden. Een versnelling van het onderzoek mag de wetenschappelijke kwaliteit uiteraard niet aantasten.
Voorjaarsvisserij 2008: geen reguliere vergunning maar wel vergunning voor onderzoek
Met het oog op deze versnelling is onderzoek in 2008 essentieel. Verburg wil dan ook specifiek voor dit doel komend voorjaar een vergunning afgeven. Deze vergunning is bedoeld om extra informatie te krijgen over de effecten van de mosselzaadvisserij op de natuur. Een vergunning voor de reguliere voorjaarsvisserij in 2008 is volgens de minister geen realistische optie gezien de eisen die worden gesteld aan de wetenschappelijk zekerheid dat geen sprake is van aantasting van de natuurlijke kenmerken van het Natura 2000-gebied. De reguliere voorjaarsvisserij vindt normaal gesproken plaats in mei en/of juni.
Reguliere vergunning voor najaarsvisserij 2008
Minister Verburg wil de mosselzaadvisserij in het najaar van 2008 wel gewoon door laten gaan. Deze visserij is veel beperkter dan die in het voorjaar en vindt bovendien plaats in gebieden waar mosselzaad normaal gesproken de winter (-stormen) niet overleeft.
Duurzame mosselvisserij
Verburg benadrukt dat zij geen enkele optie uitsluit en alle mogelijkheden onderzoekt om in gezamenlijk overleg te zoeken naar een duurzame toekomst voor de mosselvisserij. Economische activiteiten moeten uiteraard wel passen binnen de kaders en de ruimte die de Habitatrichtlijn biedt. De Waddenzee is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van West-Europa en zeer belangrijk voor planten en dieren.