Antwoorden op kamervragen over het samenscholingsverbod in de wijk Kanaleneiland in Utrecht

Met deze brief beantwoordt minister Ter Horst - mede namens de minister van Justitie - de schriftelijke vragen die zijn gesteld door de kamerleden Kuiken en Depla (beiden PvdA) over het samenscholingsverbod in de wijk Kanaleneiland in Utrecht (ingediend 18 februari).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel «Samenscholen kan weer»? (AD, 14 februari 2008)

Antwoord
Ja.


Vraag 2
Bent u van mening dat gemeenten meer bevoegdheden moeten hebben om groepen jongeren die ernstige overlast voor de omgeving veroorzaken een samenscholings-verbod op te leggen?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 3.


Vraag 3
Voorziet het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast in instrumenten die in de situatie in Kanaleneiland wel bruikbaar zouden zijn om de overlast effectief aan te pakken?

Antwoord 3
Het wetsvoorstel creëert voor de burgemeester en de officier van justitie extra bevoegdheden zodat zij in een eerder stadium en effectiever – ter handhaving van de openbare orde resp. in het kader van de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde - kunnen optreden tegen notoire ordeverstoorders van wie al langer bekend is dat zij door hun gedrag structureel en in groepsverband ernstige overlast veroorzaken. De extra bevoegdheden kunnen worden toegepast naast het al bestaande instrumentarium, waaronder een samenscholingsverbod op grond van de APV. In aanvulling hierop zijn wij, mede naar aanleiding van de toepassing van het Utrechtse samenscholingsverbod, voornemens het wetsvoorstel aan te vullen met een bevoegdheid gericht op het tegengaan van ongewenste groepsvorming.


Vraag 4
Bent u bereid om in overleg te treden met de burgemeesters van, met name, de grote steden om er zeker van te zijn dat de instrumenten die de wet aanreikt aansluiten bij de behoeften die zij hebben?

Antwoord 4
Dit overleg vond al plaats en wordt vanzelfsprekend voortgezet. Bij de voorbereiding van het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast zijn onder meer bezoeken gebracht aan lokale driehoeken van diverse gemeenten. Naar aanleiding van de gerezen situatie in Slotervaart en Kanaleneiland is het afgelopen half jaar intensief gesproken met de burgemeesters van de G4 over de bestaande en gewenste mogelijkheden om jeugdoverlast aan te pakken. Daarbij toonden de G4-burgemeesters zich voorstander van het voorgestelde wettelijke instrumentarium.


Vraag 5
Op welke termijn verwacht u het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast bij de Kamer in te dienen?

Antwoord
Het wetsvoorstel wordt dit voorjaar bij de Kamer ingediend.