Frankrijk en Nederland: Samen werken aan Europa
Frankrijk en Nederland zijn 'meer dan ooit toegewijd aan het versterken van Europa'. Dat staat in een verklaring van minister-president Balkenende en president Sarkozy.
Minister-president Balkenende bezocht de Franse president Sarkozy op 5 maart 2008 in Parijs. Na de ontmoeting brachten de landen een gezamenlijke verklaring uit.
Uitdagingen
'Frankrijk en Nederland zijn vastbesloten om samen te werken aan een Europa dat antwoorden biedt op de uitdagingen waarvoor onze landen zich gesteld zien in de globaliserende wereld van de 21e eeuw.'
Die uitdagingen zijn vooral klimaatverandering, migratie en internationale vrede en stabiliteit. Deze onderwerpen staan ook centraal tijdens het Franse voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2008.
Klimaat
Frankrijk en Nederland vinden dat de strijd tegen klimaatverandering en de noodzaak van energiezekerheid een krachtige aanpak op Europees niveau vereisen. '(…) 2008 dient het jaar te zijn van de besluiten, opdat Europa ten volle haar rol kan spelen in 2009.'
Immigratiebeleid
Ook de uitdagingen van het beheersen van immigratie- en asielstromen zijn volgens beide landen alleen op Europees niveau op te lossen. Nederland verwelkomt het idee van een Europees immigratie -en asielpact. Frankrijk heeft hiervoor een voorstel gedaan.
Vrede en stabiliteit
Frankrijk en Nederland vinden het wenselijk dat de Europese Unie een bijdrage levert aan de internationale vrede en stabiliteit. Dat impliceert volgens hen een versterking van het Europese veiligheids- en defensiebeleid.
'Dit zal mogelijk zijn door een versterking van de defensiecapaciteiten van de Europese landen en een nauwe samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO.'
Vrijheid van meningsuiting
Frankrijk en Nederland onderschrijven het belang van de bescherming van personen die worden bedreigd vanwege hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting.
Zij constateren dat geen enkele staat die verantwoordelijk is voor de bescherming van deze personen op zijn grondgebied, verplicht is deze bescherming buiten zijn grondgebied te verzekeren.
Frankrijk heeft een fonds voorgesteld om de veiligheid te verzekeren van Europese burgers die te maken krijgen met doodsbedreigingen van fanatici. Nederland is bereid dit te bestuderen op basis van een voorstel in Europees raadskader.