Antwoorden op kamervragen over de bedreigende e-mail van het Rotterdams PvdA-deelraadslid Bouchra Ismaili

Antwoorden op kamervragen van de leden Wilders, De Roon en Fritsma (allen PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Justitie en voor Wonen, Wijken en Integratie over de bedreigende e-mail van het Rotterdamse PvdA-deelraadslid Bouchra Ismaili. (Ingezonden 17 januari 2008)

1. Vraag
Kent u het bericht ‘Rotterdamse politica in opspraak na dreigmailtjes’, waaruit blijkt dat het Rotterdamse PvdA-raadslid Bouchra Ismaili in een email aan een burger schrijft “val dood”, "bekeer je tot de islam" en “jullie zijn hier de allochtonen”? 

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Deelt u de mening dat deze uitlatingen van het PvdA-raadslid heel erg zijn en het gevaar van de islamisering van Nederland alleen maar verder onderstrepen?

2. Antwoord
Ik acht de uitlatingen onbetamelijk.

3. Vraag
Deelt u de mening dat het mevrouw Bouchra Ismaili gelet op haar eerder genoemde uitspraken zou sieren als zij, haar biezen pakt en opstapt als raadslid?

3. Antwoord
Het oordeel hierover is niet aan mij als minister. Het betreft hier een persoonlijke afweging. De juridische mogelijkheden die de deelraad zelf heeft om een lid te ontslaan zijn beperkt en die lijken in onderhavige casus niet van toepassing.

Onderstaande vragen zijn gesteld door de leden Wilders en Fritsma (PVV) over de ondertekening van het Rotterdams PvdA-deelraadslid Bouchra Ismaili van een petitie van de Hizb ut-Tahrir. (ingezonden 25 januari 2008)

1. Vraag
Kent u het bericht ‘PvdA’ster dubbel in de fout’? 

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Verwerpt u ook de ondertekening van een petitie van de in veel landen verboden radicale moslimorganisatie Hizb ut-Tahrir door het Rotterdamse PvdA-deelraadslid Bouchra Ismailli? Zo neen, waarom niet?

2. Antwoord
Het ondertekenen van een petitie is een manier van protest voeren die past binnen een democratie. Het staat een ieder vrij dit te doen, zolang de petitie niet oproept tot het plegen van strafbare feiten of anderszins een strafbaar feit oplevert (zoals smaad, discriminatie of het aanzetten tot haat).

3. Vraag
Bent u ermee bekend dat voornoemde petitie ook is ondertekend met teksten als “Wat jullie nodig hebben is een zware bomaanslag” en “Eens zal de hel losbarsten. Wees gewaarschuwd”? Vindt u dat verwerpelijke teksten?

3. Antwoord
Ik deel uw mening dat dergelijke uitlatingen verwerpelijk zijn vanwege de gewelddadige aard ervan.

4. Vraag
Bent u bekend met de uitspraak van Hizb ut-Tahrir voorman Okay Pala “Wij zijn het niet eens met de vrijheid van meningsuiting, want we verwerpen de democratie! Ons alternatief is de islam”? Deelt u de afschuw over deze uitspraak? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Ja, daar ben ik mee bekend. De Hizb ut-Tahrir verwerpt het concept van de democratie, maar ontplooit in Nederland geen activiteiten die in strijd zijn met de democratie.

5. Vraag
Bent u bereid de Hizb ut-Tahrir, die streeft naar de oprichting van het kalifaat en volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) daar eventueel geweld voor zal gebruiken, in Nederland te verbieden? Zo neen, waarom niet?

5. Antwoord
Hizb ut-Tahrir geniet intensieve aandacht van de Nederlandse autoriteiten. Dit vanwege het vermoeden dat de Hizb ut-Tahrir een gevaar kan vormen voor de democratische rechtsorde door de radicaliserende effecten die het door hen uitgedragen gedachtegoed kan hebben op delen van de islamitische gemeenschap in Nederland. Momenteel bestaat echter geen wettelijke grond om de organisatie te verbieden.

6. Vraag
Deelt u de mening dat mevrouw Bouchra Ismailli haar zetel in de Rotterdamse deelraad Charlois zou moeten opgeven? Zo neen, waarom niet?

6. Antwoord
Het oordeel hierover is niet aan mij als minister. Het betreft hier een persoonlijke afweging. De juridische mogelijkheden die de deelraad zelf heeft om een lid te ontslaan zijn beperkt en er lijkt in onderhavige casus hiervan geen sprake.