Verminderen risico's van abortusverwekkers
Schapen en geiten zijn vatbaar voor besmettelijke aandoeningen die abortus kunnen veroorzaken. De ziektekiemen hiervan kunnen tot gevolg hebben dat kleine herkauwers hun lammeren verwerpen (voortijdig dood ter wereld brengen). Ook voor mensen kunnen de abortusverwekkers een risico zijn.
Een voorbeeld van zo'n abortusverwekker is Q-koorts.
Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, oude mensen, maar vooral zwangere vrouwen lopen verhoogd risico om ziek te worden na contact met zo'n ziektekiem. Vooral direct contact met mest en/of stro van geiten- en schapenbedrijven is een risico. Door het verwaaien van besmet stof is bovendien verspreiding over grotere afstand mogelijk.
Een veehouder kan maatregelen nemen om de risico's zoveel mogelijk te verminderen. Zo zouden mensen uit de risicogroepen niet moeten helpen tijdens de aflamperiode. Ze zouden ook niet in de stal moeten komen en zelfs niet contact moeten hebben met de kleren van de partner die geassisteerd heeft bij een verlossing. Ook zouden bezoekers moeten worden geweerd uit de stal. Ook is het van belang mest en stro bij rustig weer uit te rijden en zo spoedig mogelijk onder te werken.
Om het risico voor de overige dieren te verminderen, moet de veehouder het verwerpende dier uit de stal verwijderen.
De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een folder uitgebracht over verwerpen (zie onder 'Meer informatie). Hierin is een opsomming opgenomen van de maatregelen om risico's voor mens en dier te verminderen.
In Noord-Brabant zijn vorig jaar een aantal uitbrakenvan Q-koorts geweest. De GD en het RIVM hebben onderzoek gedaan naar deze uitbraak. Dit jaar wordt verder onderzoek gedaan naar het voorkomen in heel Nederland en de risicofactoren die hierbij een rol spelen.