Mobiel internet neemt hoge vlucht

De vraag naar mobiele diensten zal de komende vijf jaar groeien. Dat blijkt uit twee onderzoeken die het ministerie van Economische Zaken heeft laten verrichten.

Het onderzoek van Motivaction en de Yankee Group in opdracht van Economische Zaken is bedoeld om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van mobiele telecommunicatie. In 2010 kan de helft van de jongeren internetten op een mobiel toestel.

Consumenten maken nu nog slechts mondjesmaat gebruik maken van mobiel internet. Maar 10 procent van de Nederlanders zegt eens per maand of vaker met een mobiel toestel te internetten. Een kwart van de ondervraagden is ook negatief over de traagheid en de kosten.

Onvermijdelijke ontwikkeling

De onderzoekers spreken de verwachting uit dat hierin snel verandering komt. Ondanks het huidige geringe gebruik concluderen zij dat de vraag naar mobiele diensten over de komende vijf jaar zal gaan groeien. “Consumenten en bedrijven ervaren dit als een onvermijdelijke ontwikkeling” aldus de onderzoekers. Wel wordt duidelijk dat een schappelijke prijs voor mobiel internetten en e-mailen een belangrijke factor is voor de doorbraak van dit type diensten.

Volgens staatssecretaris Heemskerk maakt het onderzoek duidelijk dat we aan het begin staan van een nieuwe mobiele periode. Mobiele communicatie wordt voor steeds meer mensen een noodzakelijkheid. ‘Om in de toenemende mobiele vraag te voorzien worden eind dit jaar ook een groot aantal frequenties voor mobiele communicatietoepassingen (frequentieband 2.6 GHz) geveild,’ aldus Heemskerk.”

PDA

Het onderzoek geeft veel inzicht in de hedendaagse consument. Duidelijk wordt onder meer dat een overgrote meerderheid van de respondenten regelmatig gebruik maakt van een mobiele telefoon (91 procent). Van de respondenten die regelmatig een mobiele telefoon en/of ander draagbaar communicatieapparaat (bijvoorbeeld PDA of Blackberry) gebruiken, heeft bijna de helft (46 procent) twee of meer mobiele telefoons of apparaten waarmee hij/zij mobiel kan communiceren.

Blackberry’s en vergelijkbare ‘handheld’ apparaten worden het meest gebruikt door mensen in hogere leeftijdscategorieën. De meeste respondenten betalen de rekening van hun mobiele toestel zelf en gebruiken deze meer privé dan zakelijk (84 procent). Meer dan de helft van de Nederlanders maakt dagelijks gemiddeld 2 uur of meer gebruik van internet (5 procent).

Meer informatie:

Voor journalisten: Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 6464 / 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl