Activiteiten programmateam Veilige Publieke Taak

Het programmateam werkt er hard aan om het aantal voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers met publieke taken terug te dringen. Wij houden ons onder andere bezig met de volgende zaken.

NVBR
In de vergadering van brandweercommandanten half januari 2008 is agressie en geweld tegen brandweermensen tijdens de jaarwisseling aan de orde geweest. De vergadering wil dat er in juli 2008 een plan van aanpak ligt. Hierdoor is het mogelijk om voor de volgende jaarwisseling maatregelen in te voeren. De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding gaat samen met het programma Veilige Publieke Taak werken aan dit plan.

Genootschap van Burgermeesters
Uit het onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’ blijkt dat drie van de vijf burgemeesters te maken hebben met ongewenst gedrag, waaronder agressie en geweld. Met het Genootschap van Burgemeesters zijn gesprekken gevoerd om een meldpunt in te richten, agressie en geweld mee te nemen in opleiding voor nieuwe en zittende burgemeesters, een procedure voor bedreigingen te ontwikkelen en stapsgewijs waar nodig en mogelijk het bestaande buddysysteem te verstrekken.

Werkbezoek Maarssen
Op 20 januari is een delegatie van de Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op werkbezoek geweest in Maarssen. Daar waren vertegenwoordigers van de gemeenten Utrecht, Breukelen en Maarssen aanwezig voor een uitwisseling in kennis en ervaringen. Het onderwerp Veilige Publieke Taak stond ook op het programma. Ben Quint van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht vertelde over de dagelijkse praktijk, waarin hij te maken heeft met agressieve, soms dronken, mensen aan de balie. Hij merkte op veel medewerkers de opgestelde huisregels voor de klanten niet kennen. Daarnaast viel hem op dat alle opgehangen huisregels nog steeds onaangeroerd zijn. Sjaak Krombeen van het programma Veilige Publieke Taak vertelde over de aanpak van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij besteedde daarbij aandacht aan de handleiding die binnenkort verschijnt en de reactiemogelijkheden die op de site staan. In de discussie daarna kwamen ook ervaringen van de andere gemeenten aan bod.

Verkenning gezamenlijk (letsel)schade -en incassobureau
Om in kaart te brengen welke bestaand mogelijkheden er zijn om schade en letsel bij slachtoffers te verhalen op de daders, wordt een onderzoek gestart. Het onderzoeksbureau gaat kijken welke maatregelen er al bestaan voor de slachtoffers. Vervolgens wordt er bekeken wat er nog niet geregeld is en waar behoefte aan is. Tenslotte geeft het onderzoeksbureau een aantal mogelijke oplossingen (zoals een gezamenlijk schade(letsel)bureau en een gezamenlijk incassobureau voor alle organisaties met een publieke taak) die ervoor kunnen zorgen dat schade en letsel sneller en beter verhaald kunnen worden op de daders van agressie en geweld.

Internationale samenwerking
In het kader van kennis uitwisselen, kijkt het programma Veilige Publieke Taak ook over de grenzen. Allereerst om vast te stellen of ook andere landen een stijging waarnemen in het aantal voorvallen en of er dan een integrale aanpak is. De landen waar tot nu toe contact mee is opgenomen, kennen wel een stijgend probleem van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, maar hebben nog geen integrale aanpak. Wel zijn er individuele sectoren, zoals de gezondheidszorg, die al langere tijd eigen aanpak hebben ontwikkeld/toepassen. Afhankelijk van de uitkomst van deze exercitie kunnen ervaringen en kennis uitgewisseld worden.