Symposium: evolutie van verantwoording en toezicht
Op donderdag 21 februari organiseerde het ministerie van BZK samen met de Algemene Rekenkamer een symposium over toezicht en verantwoording. Zowel het ministerie als de Algemene Rekenkamer zetten zich – ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid – in voor een goede publieke verantwoording en passend toezicht. Medio dit jaar zal de breed samengestelde Werkgroep Publieke Verantwoording een advies uitbrengen.
Op het symposium bood Andrée van Es (Directeur Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties BZK) de publicatie ‘Publiek Verantwoorden. Handreikingen voor openheid in goed bestuur’ de heer Broesterhuizen (algemeen directeur Octrooicentrum Nederland en winnaar van de Kordes stimuleringsprijs voor publieke verantwoording) aan. Deze brochure biedt concrete handreikingen bij het invoeren of verbeteren van horizontale verantwoordingsinstrumenten in de publieke sector, zoals een visitatie, cliëntenraad of een kwaliteitspanel. Hiervoor zijn ervaringen uit diverse sectoren gebundeld.
Met het symposium is de discussie over toezicht en verantwoording een stap verder gebracht. Andrée van Es, onderstreepte in haar speech het belang van vertrouwen en openheid en ging in op de mogelijkheden die er nog liggen om met publieke verantwoording verder aan de slag te gaan: “Evolutie van publieke verantwoording en transparantie betekent ook dat het vertrouwen mee moet evolueren. In lijn daarmee kan het toezicht van de overheid nog een opfrisbeurt gebruiken.”
Pieter Zevenbergen (Collegelid van de Algemene Rekenkamer) blikte terug op tien jaar Rekenkamer-onderzoek op dit gebied. Tegelijkertijd wees hij ook nadrukkelijk op het belang van verbreding van publieke verantwoording in de toekomst. Hij presenteerde namens de Rekenkamer twee publicaties over onderzoek naar instellingen op afstand van het rijk.
Guus Broesterhuizen (directeur Octrooicentrum Nederland) wees op de vervaging tussen het publieke en het private domein en tussen sectoren onderling. Steeds meer organisaties komen volgens hem samen tot prestaties, en dat zou iets moeten betekenen voor de ordening van het toezicht.
Vanuit wetenschappelijke hoek droeg Thomas Schillemans van de Universiteit Utrecht bij dat horizontale verantwoording vooral het leren bij organisaties versterkt. Hij is onlangs gepromoveerd op een proefschrift over horizontale verantwoording bij zelfstandige uitvoeringsorganisaties, waarin hij onder meer aangeeft dat horizontale arrangementen voor sommige onderwerpen eerder effectief zijn, dan voor andere.
Tot slot toonde Erry Stoové - als bestuursvoorzitter van de Sociale Verzekeringsbank en voorzitter van de Handvestgroep Publiek Verantwoorden - met praktijkervaringen aan welke meerwaarde een goede verantwoording biedt. Zo kunnen instrumenten niet alleen voor kwaliteitsverbetering, maar ook op strategisch niveau betekenis hebben.
Meer informatie? Neemt u contact op met Rob de Werd (Projectleider Toezicht en Verantwoording, ministerie van BZK): 070- 426 65 48