Blauwtongvaccinatie en illegaal hout

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft tijdens de Landbouwraad van 18 februari aandacht gevraagd voor het tegengaan van de handel en import van illegaal hout. Andere punten op de agenda waren de vaccinatie tegen blauwtong, WTO-onderhandelingen, de Health Check en visserijcontroles.

Visserijcontroles

De Europese Commissie komt eind dit jaar met een nieuwe verordening voor de visserrijcontroles. Daarom hadden de visserijministers op de eerste ochtend van de Landbouw- en Visserijraad een informeel overleg over dit onderwerp.

Minister Verburg is blij met de aandacht die controle, inspectie en handhaving nu krijgt in het visserijbeleid. Dit is essentieel met het oog op duurzaamheid. De Europese lidstaten vullen de controle en inspectie van de visserij nu nog op verschillende manieren in. Verburg wil dit veranderen. Zij vindt dat Europese regels op gelijkwaardige wijze moeten worden geïmplementeerd, geïnspecteerd en gehandhaafd.

Health Check

De landbouwministers spraken tijdens deze Raad ook over de Health Check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Sloveense voorzitter vroeg de lidstaten een reactie te geven op twee vragen. De eerste vraag was: wat zijn uw drie prioriteiten wat betreft de Health Check? De tweede vraag luidde: welke maatregelen vindt u noodzakelijk voor een zachte landing in het kader van de afschaffing van het melkquoteringssysteem in 2015?

Minister Verburg gaf onder meer aan dat zij het belangrijk vindt dat publieke goederen die de landbouwsector levert, worden beloond op een manier die voor de samenleving zichtbaar is. Bij publieke goederen denkt zij aan natuur en landschap, maar ook aan dierenwelzijn en voedselzekerheid. Ook benadrukte Verburg dat er een tastbare, herkenbare en voelbare vereenvoudiging van het GLB moet komen. Zij bood de Raad aan om binnenkort met concrete voorstellen voor vereenvoudiging te komen.

De zachte landing van de melkquotering kan volgens Verburg het beste worden bereikt door een jaarlijkse quotumverruiming van bijvoorbeeld twee procent. De minister gaf daarbij aan dat zij oog heeft voor eventuele negatieve gevolgen van het verdwijnen van de melkquotering, bijvoorbeeld in berggebieden. Er is namelijk een kans dat boeren uit die gebieden wegtrekken als de melkquotering verdwijnt. Dat kan gevolgen hebben voor natuur en landschap.

World Trade Organisation

Commissaris Fischer Boel informeerde de Raad van ministers over de laatste stand van zaken met betrekking tot de WTO-onderhandelingen. De meeste lidstaten vroegen hierna het woord om hun zorgen te uiten. Zo ook Nederland. Verburg steunt de Commissaris in haar streven naar een ambitieus en evenwichtig akkoord, maar vraagt de Commissaris nadrukkelijk om aandacht te blijven houden voor de landbouwbelangen. "Beter langer onderhandelen met als uitkomst een goed resultaat, dan een moeilijk te verteren akkoord op de korte termijn", aldus Verburg.

Vaccinatie tegen blauwtong

Minister Verburg kaartte tijdens de Raad de financiering van de vaccinatie tegen blauwtong aan. Europees Commissaris Kyprianou had eerder toegezegd honderd procent van de vaccinkosten en vijftig procent van de toedieningskosten te cofinancieren. Onlangs berichtte de Commissie dat de cofinanciering uit gaat van forfaitaire bedragen per dier. Deze forfaitaire bedragen komen, in elk geval voor Nederland, niet overeen met de werkelijke kosten voor het vaccin en deze bedragen liggen ver onder de vijftig procent voor de toedieningskosten. Verburg vindt een goede cofinanciering door Europa essentieel voor het realiseren van 'massavaccinatie'. Zij vraagt de Commissie bij het vaststellen van de forfaitaire bedragen rekening te houden met specifieke kenmerken van de lidstaten zoals bedrijfsgrootte en veterinaire structuur.

Illegaal hout

Tot slot heeft Verburg aandacht gevraagd voor de bijdrage die CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) kan leveren aan het tegengaan van de import van illegaal hout en de illegale handel ervan. Dit om een zo breed mogelijke aanpak te bereiken. Zij vraagt haar collega's mee te denken over de volgende vragen: hoe kunnen we de rol van CITES in de strijd tegen illegale handel versterken, hoe kunnen we de implementatie en handhaving van CITES binnen de EU en daarbuiten verder verbeteren, en hoe kunnen we de relatie tussen de Multilaterale Milieu Verdragen verbeteren om het effect op de strijd tegen illegaal hout en de handel erin te optimaliseren?