Incidentenmonitor
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
VGP/ADT 2827590
14 februari 2008
Hierbij bericht ik u over de wijze waarop ik voornemens ben uitvoering te geven aan de motie Joldersma c.s. (23760, nr 22), waarin u mij verzocht een incidentenmonitor te ontwikkelen teneinde te komen tot een landelijke, continue registratie van alcohol- en drugsincidenten.
In mijn reactie hierop heb ik u toegezegd een monitor voor drugsincidenten te willen ontwikkelen, maar dat voor alcohol niet nodig te vinden, omdat die via andere kanalen voldoende worden geregistreerd (zoals binnen het Letsel Informatie Systeem).
Naar aanleiding van het voorgaande heb ik het Drugs Monitoring en Informatie Systeem (DIMS) dan ook verzocht om een opzet te maken voor een monitor voor drugsincidenten.
De komende maanden zal het DIMS zijn voorstel bespreken met een aantal betrokken partijen als Spoedeisende Hulpposten, centrale posten ambulancevervoer, GGD-en en dergelijke. De medewerking van dergelijke diensten is cruciaal. Het is immers noodzakelijk dat de registratie nauw aansluit bij de hectiek van werken van deze diensten. Als aan die voorwaarde niet wordt voldaan, is de kans groot dat er vanuit de praktijk van de medische zorg onvoldoende medewerking kan plaatsvinden, en er geen betrouwbare registratie tot stand komt. Ook moet verkend worden in hoeverre het systeem voor de medische diensten zelf van nut kan zijn.
Na de eerste toetsing van het model met veldpartijen, die naar verwachting voor juni 2008 zal zijn afgerond, zal een pilot van start gaan in vier of vijf regio’s.
Verloopt de pilot positief, dan kan het systeem worden uitgebreid tot een landelijk dekkende registratie.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink