Minister Vogelaar wijst voorstel Aedes voor investeringsfonds aandachtswijken af
Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wijst het voorstel van corporatiekoepel Aedes voor een investeringsfonds voor de aandachtswijken af. Het voorstel levert niet het met Aedes afgesproken bedrag van 750 miljoen euro op. De minister komt nu zelf met maatregelen om de financiële steun voor de corporaties in de veertig aandachtswijken te regelen. Dit staat in een brief van de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.
De minister kan twee wegen bewandelen om deze financiële steun te realiseren: via het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting of via een nieuwe Heffingswet. Voor het jaar 2008 zal de minister gebruik maken van de mogelijkheid die het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting biedt om een heffing van 75 miljoen euro op te leggen aan de corporaties en projectsteun te verlenen aan de corporaties in de aandachtswijken. Over de maatregelen na 2008 beraadt het kabinet zich nog. Minister Vogelaar zal de Tweede Kamer daarover in de tweede helft van maart informeren.
Vorig jaar hebben minister Vogelaar en Aedes een akkoord gesloten over onder andere de investeringen in de veertig aandachtswijken. Onderdeel van dat akkoord was dat alle woningcorporaties een solidariteitsbijdrage van in totaal 750 miljoen euro zouden leveren voor de aandachtswijken. Die bijdrage zou lopen via een investeringsfonds, waar de corporaties die actief zijn in de aandachtswijken gebruik van kunnen maken. In het akkoord is verder afgesproken dat de corporaties in de veertig aandachtswijken gedurende tien jaar 250 miljoen euro per jaar in deze wijken investeren. In totaal gaat het dus om een bedrag van 2,5 miljard euro.
Minister Vogelaar schrijft dat zij in november 2007 een eerste voorstel voor een investeringsfonds heeft ontvangen van Aedes. Externe deskundigen hebben dit voorstel getoetst aan de gemaakte afspraken. Gezamenlijk is vastgesteld dat het voorstel hier niet aan voldeed. Op 25 januari jl. is een nieuw voorstel van Aedes aan de deskundigen voorgelegd. Op grond van een rapportage van de externe deskundigen op 28 januari heeft minister Vogelaar vastgesteld dat ook dit voorstel niet overeenkwam met de afspraken en daarom voor haar niet acceptabel was. Zij heeft dit op 29 januari in een brief aan Aedes laten weten.
Op 7 februari heeft de ledenraad van Aedes een derde voorstel voor een investeringsfonds goedgekeurd en aan de minister aangeboden. Op 8 februari heeft Aedes aan het ministerie een technische toelichting gegeven op dit voorstel. Naar aanleiding van vragen over de werking van het fonds heeft Aedes op 11 februari aanvullende voorstellen aan minister Vogelaar gedaan. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting heeft de voorstellen op 12 februari beoordeeld. Er is verschil van mening met Aedes over de berekeningsmethode. Als de volgens de minister juiste methode wordt gevolgd, levert het voorstel van Aedes 408 miljoen euro op in plaats van de afgesproken 750 miljoen. Wanneer de berekening van Aedes wordt gevolgd levert het voorstel 575 miljoen euro op. Conclusie van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting is dat beide berekeningen niet leiden tot de afgesproken 750 miljoen euro.
Minister Vogelaar constateert in haar brief aan de Tweede Kamer dat het Aedes na drie pogingen niet is gelukt een belangrijke afspraak uit het akkoord na te komen. Zij kondigt daarom aan zelf met maatregelen te komen om de extra financiële ruimte te regelen voor de corporaties die actief zijn in de veertig aandachtswijken.
Download
- Kamerbrief (pdf, 35 KB)