Antwoorden op kamervragen van Agema over het verdwijnen van spoedeisende hulp in kleine ziekenhuizen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2829344

12 februari 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het verdwijnen van spoedeisende hulp in kleine ziekenhuizen (2070809250).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht "Kleine ziekenhuizen vrezen eerste hulp"? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat door een forse vermindering van het budget de spoedeisende hulp van kleine ziekenhuizen in gevaar komt? Zo ja, hoeveel ziekenhuizen lopen dit risico?

Antwoord 2
De beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen wordt verstrekt aan ziekenhuislocaties met een klinische adherentie van minder dan 72.500 inwoners met een afdeling spoedeisende hulp (SEH) die van belang zijn voor de ziekenhuiszorg binnen 45 minuten. Deze toeslag maakt deel uit van de functiegerichte budgettering (FB-systematiek). Per 1 januari 2009 komt de FB-systematiek, en dus de beschikbaarheidstoeslag, te vervallen. In het nieuwe systeem van prestatiebekostiging wordt deze specifieke beschikbaarheidstoeslag vervangen door een algemene beschikbaarheidsvergoeding.

In de aanwijzing inzake voorbereiding ziekenhuiszorg 2009 aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) (MC-U-2808582) heb ik gevraagd de hoogte van de beschikbaarheidsvergoeding te berekenen. Tevens heb ik de NZa gevraagd om in de consultatieronde en bij de invoering van de nieuwe beschikbaarheidsvergoeding aandacht te besteden aan de hiergenoemde verandering voor kleine ziekenhuizen. Ik wacht het antwoord van de NZa af en zal in de brief die ik aan de Kamer zal sturen over de vraagstukken van bereikbaarheid en kwaliteit u hierover nader informeren.

Vraag 3
Hoe gaat u bewerkstelligen dat de spoedeisende hulp in alle ziekenhuizen beschikbaar blijft, omdat dit een basisvoorziening is waar iedereen van op aan moet kunnen?

Antwoord 3
Zoals ik in mijn antwoord op vraag 1 aangeef wordt de specifieke beschikbaarheidstoeslag vervangen door een algemene beschikbaarheidsvergoeding. Op die manier wordt een goede bereikbaarheid (45 minutennorm) van de ziekenhuizen gegarandeerd.

1) AD, 18 januari 2008