Antwoorden op kamervragen over de ongelijke behandeling van burgers die aangifte willen doen

Met deze brief beantwoordt minister Ter Horst - mede namens de minister van Justitie - de kamervragen van het kamerlid De Roon (PVV) over de ongelijke behandeling van burgers die aangifte willen doen. (ingezonden 24 januari)

Vraag 1:
Klopt het dat de politie haar aangiftebeleid gaat versoepelen voor iedereen die aangifte wil doen over een door een politicus te maken maar nog niet verschenen film waar nog niemand de inhoud van kent, "ook als er volgens de politie niet evident sprake is van een strafbaar feit maar om de klagers de gelegenheid te bieden stoom af te blazen"? (bron: NRC Handelsblad, 19 januari 2008)

Vraag 3:
Kunt u uitleggen waarom de in vraag 1 bedoelde aangevers beter behandeld zullen worden dan anderen? Vindt u dit een aanvaardbare discriminatie? Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u doen om dit te verhinderen?

Vraag 4:
Deelt u de mening dat het in vraag 1 bedoelde aangiftebeleid een verspilling van belastinggeld en - erger nog - een verspilling van de schaarse politiecapaciteit is?

Vraag 5:
Deelt u de mening dat het in vraag 1 bedoelde aangiftebeleid al diegenen die bezwaren koesteren tegen een politicus aanzet tot het doen van aangifte tegen hem? Deelt u de mening dat in principe één aangifte over een strafbaar feit voldoende is om vervolging in te kunnen stellen? Wat raadt u de politie aan om te doen als blijkt dat 1 miljoen moslims in Nederland aangifte tegen een politicus willen doen?

Gezamenlijk antwoord op vragen 1, 3, 4 en 5:
Het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit (LECD) heeft aan de politiekorpsen het advies gegeven ten aanzien van aangiftes tegen discriminatie de Aanwijzing discriminatie 2007 volledig toe te passen. Dat houdt onder andere in dat er geen debat hoeft plaats te vinden over de strafwaardigheid; een aangifte wordt te allen tijde opgenomen. Dit betekent dat iedereen die aangifte doet van discriminatie op gelijke wijze wordt behandeld, ongeacht het aantal of de aanleiding voor de aangifte. De situaties beschreven in de vragen 3 tot en met 5 (eerste deelvraag) doen zich dus niet voor.
In principe kan één aangifte over een strafbaar feit inderdaad voldoende zijn om vervolging in te stellen. Het beleid van de politie, zoals beschreven in de Aanwijzing discriminatie 2007, verandert niet door de hoeveelheid aangiften.

Vraag 2:
Is het u bekend dat de politie veelvuldig burgers die aangifte willen doen van geweld, bedreiging, diefstal enzovoorts ontmoedigt en frustreert met argumenten als "dat de aangifte niet eerder dan volgende week kan worden opgenomen", "dat het feit waarschijnlijk toch niet te bewijzen valt", "dat het feit waarschijnlijk geen strafbaar feit is", "dat de aangever waarschijnlijk heel veel last gaat krijgen van de verdachte" enzovoorts?

Antwoord:
Een dergelijke vermeend ontmoedigingsbeleid is mij niet bekend.

Vraag 6:
Wilt u deze vragen beantwoorden voor 1 februari 2008?

Antwoord 6:
Het is helaas niet gelukt deze vragen binnen de door u verzochte termijn te beantwoorden.