Geld gemeentelijke re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie samengevoegd

Om mensen gemakkelijker aan een baan te helpen en om inburgering, educatie en maatschappelijke participatie te bevorderen, wil het kabinet het geld voor volwassenenonderwijs en inburgering bundelen met het re-integratiebudget van de gemeenten in een fonds voor participatie.

Daarmee krijgen gemeenten meer ruimte om zelf beleidsafwegingen te maken en om mensen een aanbod te doen dat past bij hun persoonlijke situatie. Het leveren van maatwerk staat centraal. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie en staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een notitie over de hoofdlijnen van het fonds.

Vrijheid
Het voorgestelde fonds is een uitwerking van de afspraak uit het Coalitieakkoord om de schotten weg te halen tussen de verschillende gemeentelijke geldstromen die gericht zijn op de verhoging van de arbeidsparticipatie en maatschappelijke participatie. Gemeenten krijgen meer vrijheid om te bepalen aan wie ze een aanbod doen en ook hoe dat aanbod eruit ziet. Gemeenten kunnen het geld uit het fonds onder meer gebruiken voor bijstandsgerechtigden of mensen zonder een uitkering die aan het werk willen, voor mensen die vrijwillig of verplicht moeten inburgeren, of voor mensen die nog onvoldoende opgeleid zijn om maatschappelijk te participeren, bijvoorbeeld laaggeletterden. Gemeenten beslissen daar zelf over. Belemmeringen om cliënten een gecombineerd aanbod te doen, worden weggenomen.

Minder rompslomp
Het kabinet verwacht veel van de gecombineerde trajecten. In het Deltaplan Inburgering staat dat het kabinet ernaar streeft dat in 2011 80 procent van de inburgeringsprogrammas gecombineerd wordt aangeboden. De bundeling van uitkeringen voor re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie levert gemeenten bovendien minder administratieve rompslomp op, omdat ze nog maar één verantwoording aan het Rijk hoeven af te leggen in plaats van drie, zoals nu nog het geval is.
De eerste twee jaar zijn gemeenten nog wel verplicht het geld voor volwasseneneducatie, dat overgeheveld wordt vanuit de begroting van OCW, te besteden bij de Regionale Opleidingscentra (ROC's). In samenwerking met gemeenten en ROC's bekijkt het kabinet of in de toekomst ook dit laatste voorschrift kan vervallen.
Het kabinet wil het fonds op 1 januari 2009 van start laten gaan. Op dit moment is er vanuit het Rijk zo'n 2 miljard euro beschikbaar voor het aan de slag helpen van mensen, voor gemeentelijke inburgering en opleidingen voor volwassenen. Binnenkort starten 25 gemeenten met pilots ter voorbereiding op de start van het participatiefonds.