Klink en Bussemaker lanceren Zorginnovatieplatform
Minister Klink en staatsecretaris Bussemaker kondigen de start aan van het Zorginnovatieplatform (ZIP). In het ZIP gaat VWS samenwerken met veldpartijen, bedrijfsleven, wetenschappers en kennisinstituten om innovaties in de zorg sneller in te voeren.
Het ZIP sluit aan op het werk van het Innovatieplatform onder leiding van de minister-president en zal de bevindingen van dat platform verder vormgeven in de zorg.
Het innovatiebeleid richt zich specifiek op:
de veranderende zorgvraag (meer chronische aandoeningen)
het vergroten van de arbeidsproductiviteit
technologie en ICT
Veranderende zorgvraag
Innovaties zijn belangrijk voor de kwaliteit en patiëntveiligheid in preventie en zorg. Door innovaties kan beter worden ingespeeld op de veranderende zorgvraag zoals de toename van het aantal chronisch zieken.
Innovatie moet ook bijdragen aan het voorkomen van problemen op de arbeidsmarkt. De vraag naar zorg neemt immers toe, wat kan leiden tot schaarste aan personeel en daarmee tot hogere werkdruk voor het zittend personeel en wachtlijsten. Die problemen kunnen allen voorkomen worden als ook innovatieve wegen worden bewandeld.
Daarnaast levert innovatie in de zorg een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie en het bedrijfsleven.
Daarom hechten minister Klink en staatssecretaris Bussemaker veel waarde aan een stevig innovatiebeleid in de zorg. Het Zorginnovatieplatform is daar onderdeel van.
Niet alleen uitvinden
De bewindslieden van VWS schrijven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat innovatie tot voor kort vaak beperkt bleef tot ‘initiatieven van gemotiveerde enkelingen’. Ook blijven uitvindingen te vaak op de plank liggen door slechte samenwerking, prioriteitsstelling of communicatie.
Het kabinet wil daarom dat het bij innovatie in de zorg niet alleen maar gaat om uitvinden, maar ook om daadwerkelijk invoeren en bij te dragen aan een cultuur in de zorgsector waarin meer ruimte is voor innovaties. Dit kan gebeuren door te werken aan meer transparantie rond kwaliteit. Maar ook via vrije prijsvorming (cure) en benchmarks (care) worden structurele voorwaarden voor innovatie gecreëerd.
Met het ZIP wordt een impuls gegeven aan de feitelijke innovatie. Prikkels en programma’s lopen op die manier met elkaar in de pas en versterken elkaar.
Hoofdtaak
De hoofdtaak van het ZIP is het creëren van een goed innovatieklimaat en goede randvoorwaarden voor het uitvinden en invoeren van innovatie. Het ZIP analyseert en benoemt waar innovaties de meeste toegevoegde waarde hebben. Verder zorgt het ZIP dat goede voorbeelden daadwerkelijk worden ingevoerd, bijvoorbeeld door aanbieders en gebruikers bij elkaar te brengen. Verder zal het ZIP een deeladvies arbeidsmarkt uitbrengen, waarin praktische oplossingen worden geboden. De leden van het ZorgInnovatiePlatform komen uit de zorg, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.
Leden van het ZIP zijn:
W. van den Bosch, arts, hoogleraar huisartsgeneeskunde
Mw. dr. M. Brouns, NHL-lector 'Innovatie in de zorg'
Ir. B.F. Dessing, voorheen voorzitter RvB VGZ-IZA-TRIAS-UNIVE
Mw. drs. M.A. van Hees, IZIT
Drs. A.P.J. Höppener, voorzitter RvB Altrecht
Drs. J.J.A.H. Klein Breteler, lid Eerste Kamer en RvB Pieter van Foreest
Mw. drs. T van den Klinkenberg, adviseur en toezichthouder, tevens bestuurslid ILC -> Zorg voor later
Drs. E.A.R.J. Lohman, voorzitter RvB UMC Nijmegen
Mr. B. Noteboom, CEO Randstad Holding
Dr. P. Smit, senior Vice President Philips Medical Systems
Mw. drs. C. Zuiderwijk voorzitter RvB Tergooiziekenhuizen