Wetsvoorstel informatie-uitwisseling ondergrondse netten aangenomen
Verplicht zorgvuldiger graven en verplichte informatie-uitwisseling tussen grondroerders (gravers) en de kabel- en leidingbeheerders moet het aantal graafincidenten aanzienlijk terugdringen
En informatie-uitwisseling voorafgaand aan de graafwerkzaamheden verloopt via een digitaal loket onder te brengen bij het Kadaster. Dit is de essentie van het wetsvoorstel ‘Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten’ dat 5 februari 2008 na een debat met minister Van der Hoeven door de Eerste Kamer is aanvaard.
Daarbij heeft de minister toegezegd nog met een wetswijziging te komen waardoor de wet niet van toepassing is op de zogenoemde huisaansluitingen. In de wet was al geregeld dat de wet de eerste acht jaar niet van toepassing zou zijn op deze aansluitingen. De wet zal worden gepubliceerd in het Staatsblad.
Kaartmateriaal
De wet regelt de informatie-uitwisseling tussen grondroerder en netbeheerder over de ligging van kabels en leidingen, de eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van het kaartmateriaal, de verplichting tot zorgvuldig graven en de verplichting tot zorgvuldig opdrachtgeverschap.
De grondroerder moet tijdig zijn voorgenomen graafwerkzaamheden melden bij het Kadaster. Maar niet eerder dan 20 dagen van tevoren om actualiteit van de informatie te waarborgen. Dit melden kan na een overgangsfase die in ieder geval tot april 2009 duurt en op termijn 24 uur per dag via internet.
De kabel- en leidingbeheerder wordt verplicht om via het loket de grondroerder tijdig te voorzien van betrouwbare en bruikbare informatie over de ligging van zijn kabels of leidingen. Eventuele afwijkende liggingen moeten gemeld worden en kaartmateriaal moet hierop worden aangepast.
Agentschap Telecom
Zowel de grondroerder als de kabel- en leidingbeheerder zijn verplicht zich aan te sluiten bij het informatie-uitwisselingsysteem waarvan het loket onderdeel uitmaakt . De regeling schrijft ook voor dat de opdrachtgevers zorgvuldig graven mogelijk moeten maken. De uitvoerder moet zorgvuldigheid betrachten bij zijn werkzaamheden. De wet schrijft ook extra voorzorgsmaatregelen voor bij graafwerkzaamheden rondom gevaarlijke leidingen, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van de beheerder. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, zal toezien op de handhaving van de wet.
Bij ongeveer 20% van de graafwerkzaamheden ontstaat schade. Dat zijn ongeveer 40.000 gevallen per jaar. De direct financiële schade als gevolg van de leveringsonderbrekingen wordt op euro40 tot 75 miljoen per jaar geschat. Ook kunnen kabel– of leidingbreuken gevaar opleveren voor de graver en de omgeving. Omdat zelfregulering niet heeft gewerkt is tot deze wettelijke regeling besloten.
Op dit moment is er de mogelijkheid om graafwerkzaamheden vrijwillig te melden bij het KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum). In de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd gebeurt. Als dit wel gebeurt, is de vaak per post aangeleverde informatie door de kabel- en leidingbeheerders regelmatig onvolledig, onduidelijk of te laat. Bij 50% van de graafincidenten is geen melding gedaan door de grondroerder. Bij risicovolle leidingen, indien er een melding is gedaan, is de informatievoorziening vaak wel goed. De beheerders van deze leidingen sturen vaak een vertegenwoordiger om tijdens de graafwerkzaamheden de leidingen zelf aan te kunnen geven.