Digiraad wil diploma Mediawijs

Een diploma over hoe je verantwoord kunt omgaan met nieuwe media moet onderdeel worden van het onderwijs op scholen. Dat schrijft de Digiraad in een advies dat 6 februari 2008 is aangeboden aan staatssecretaris Heemskerk.

De raad denkt dat verantwoord omgaan met nieuwe media een onderdeel zou moeten worden van onderwijs.
Scholieren plaatsen nu massaal filmpjes op YouTube en bouwen websites. Dat juicht de raad toe, maar het zou goed zijn als ze weten welke effecten hun activiteiten op internet kunnen hebben. Ze zouden bekend moeten worden met regels voor privacy en copyright. Kinderen kunnen dan beter beoordelen wanneer iets niet in de haak is, bijvoorbeeld als ze chatten met iemand die zich anders voordoet dan hij is.



Ook op lerarenopleidingen zou meer aandacht moeten komen voor kinderen en nieuwe media. De Digiraad gaat daarom in 2008 een ronde maken langs lerarenopleidingen om leraren in opleiding te laten zien wat internet biedt voor hun lesprogramma’s. Zo kunnen satellietbeelden van internet een verrijking zijn van de Aardrijkskundelessen.

Panel

Staatssecretaris Heemskerk is blij met het advies. Ook hij ziet dat het onderwijs volop aandacht moet hebben voor de gevaren en kansen van internet. Hij gaat de Digiraad helpen om bij lerarenopleidingen voet aan de grond te krijgen. De staatssecretaris zei verder de Digiraad in te willen zetten als panel. De leden denken dan mee over veilig gebruik van digitale middelen. Heemskerk: ‘We willen meer veiligheid en vertrouwen op internet en op mobiele telefoons. Doen we dat goed? Het is goed om jullie ervaringen erbij te betrekken.’

De Digiraad bestaat uit jongeren tussen de 12 en 18 jaar en is een onderdeel van de campagne Digibewust. Dat is een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven dat in Nederland het 'Digibewust' zijn wil stimuleren en vergroten.