Persconferentie na de ministerraad, 1 februari 2008

Minister-president Balkenende geeft in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad een toelichting op de besluitvorming in de ministerraad.

Goedemiddag. Wij zijn de ministerraad uiteraard begonnen bij het stilstaan bij de 70-jarige verjaardag van onze koningin. Dat spreekt voor zich. De reden waarom we wat eerder zijn begonnen vandaag en ook eerder zijn opgehouden is dat er vanmiddag een feest plaatsvindt ter gelegenheid van haar verjaardag en die van Prinses Margriet. We zien naar die feestelijke gelegenheid uit. Graag ook op deze plaats nogmaals een hartelijke gelukwens aan de koningin met haar verjaardag.

Ik wil ook deze gelegenheid graag benutten om te zeggen dat bewondering past voor de manier waarop de koningin invulling geeft aan het koningschap. De koningin is iemand die middenin de Nederlandse samenleving staat. Ze praat met mensen. Ze weet wat er leeft bij mensen. Ze gaat in op hun gevoelens en opvattingen. Altijd blijkt weer dat er steeds sprake is van grote persoonlijke aandacht. Ze weet groepen en mensen met elkaar te verbinden en daarmee speelt ze ook een bindende rol in de Nederlandse samenleving. Wat me ook opvalt is haar voortdurende werklust, energie en toewijding. Op haar 70e is ze vitaal als altijd en daarvoor past evenzeer grote bewondering. Bewondering die vanochtend kenbaar is gemaakt in de ministerraad, maar uiteraard een bewondering die ook leeft bij grote delen van de bevolking. Alle lagen van de bevolking.

Dan de economische ontwikkeling. Vorige week stond mijn collega Bos hier. Ik zat toen in Davos. Ik heb daar veel gesprekken gehad. Onder andere met vertegenwoordigers van de Wereldbank, het IMF en de ECB. En ook daar was natuurlijk het punt van aandacht: wat gebeurt er met de economische ontwikkeling. De financiële situatie in de VS. Gisteren trouwens ook nog gesproken met secretaris-generaal Gurría van de OESO. Deze onderwerpen hebben natuurlijk ook onze volle aandacht.

Als je nog eens terugblikt naar de gesprekken die ik heb gehad in Davos, dan blijkt heel duidelijk dat er een behoorlijke tik is in de VS. De verwachting is ook dat dat nog echt wel een tijd zal aanhouden, maar dat het op het ogenblik ook vooralsnog te vroeg is om al de exacte conclusies te kunnen trekken voor de Europese context. Zowel wat betreft omvang als wat betreft de timing. Groeivertraging is natuurlijk een ontwikkeling waarmee je rekening hebt te houden. Tegelijkertijd zien we dat de Nederlandse economie er goed voor staat. Dat is ook trouwens wat werd vermeld door nogal wat gesprekspartners in Davos. Het beeld dat de afgelopen weken naar voren is gekomen: de mogelijkheid van groeivertraging en tegelijkertijd alert blijven op datgene dat nodig is - wetend dat we tegen een stootje kunnen. Dat beeld is trouwens ook naar voren gekomen bij de hoorzittingen die deze week hebben plaatsgevonden. In ieder geval zal dit onderwerp de komende tijd uiteraard ons bezig blijven houden.

Dan hebben we vandaag gesproken over de gezichtsbedekkende kleding. We hebben gesproken over een brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp. Dat was een buitengewoon goede discussie. De meest betrokken bewindslieden, mevrouw Ter Horst, de heer Hirsch Ballin en mevrouw Vogelaar, zullen de komende dagen zich zetten om de puntjes op de i te zetten en volgende vrijdag zullen we dit alles afronden. Dan gaat ook de brief naar de Tweede Kamer.

Dan is gesproken over het onderwerp van de meerjarige aanpak van Antilliaans-Nederlandse risicogroepen. We hebben het gehad over een gerichte aanpak - die is ook goedgekeurd - van deze risicogroepen. Het voorziet in maatregelen gericht op repressie met een harde aanpak van diegenen die over de schreef gaan en daarnaast wordt uiteraard aandacht besteed resocialisatie en preventie. Dat is uiteraard een vraagstuk, een opgave, die zich over meerdere jaren uitstrekt. En er wordt een Rijkswet Personenverkeer voorbereid, waarin ook de wederzijdse mogelijkheid wordt opgenomen om een ongewenstverklaring in het kader van openbare orde of veiligheid mogelijk te maken. Ik zal daar verder nu niets over zeggen, omdat na deze persconferentie de bewindslieden Vogelaar en Hirsch Ballin dit nader uiteen zullen zetten. Dit waren een aantal zaken die vandaag aan de orde zijn geweest en laten we maar eens kijken of er onder u vragen zijn.