Minister Klink wil financiële stabiliteit ziekenhuissector
Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de NVZ onderstreepte minister Klink dat prestatiebekostiging een middel is om kwaliteit, doelmatigheid en kostenbeheersing te bereiken. ,,We moeten uiteindelijk toe naar een systeem waarbij ziekenhuizen en verzekeraars vrij kunnen onderhandelen over het grootste deel van de prijzen.’’ Klink vindt het van belang dat ziekenhuizen in een financieel stabiele omgeving kunnen werken.
Dames en heren, geachte Excellentie
Ik ben blij dat ik nu wel zelf aanwezig kan zijn op deze bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Eind november vorig jaar, in Nijkerk, ging het op het laatste moment mis doordat een verkeersongeval tot een onoverbrugbare file leidde. En ik was er bijna. Al voorbij Amersfoort.
Dat is nu niet aan de orde. De route naar het Lucent Danstheater is zelfs te voet maar een paar minuten vanaf het ministerie van VWS.
Geachte aanwezigen,
Uit het feit dat zowel collega Van der Hoeven van Economische Zaken als ik hier aanwezig ben, mag u concluderen dat het kabinet veel belangstelling heeft voor de zorg. De ziekenhuissector is maatschappelijk gezien letterlijk van levensbelang en er gaat, economisch gezien, heel veel geld in om. Internationaal heeft de Nederlandse ziekenhuisbranche een uitstekende reputatie. Ziekenhuizen werken innovatief en innovatie kan ook een belangrijke rol spelen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
We kunnen de uitdagingen echt niet aan als we zouden vasthouden aan budgetfinanciering. Prestatiebekostiging is een middel om de kwaliteit, doelmatigheid en kostenbeheersing te bereiken. We moeten uiteindelijk toe naar een systeem waarbij ziekenhuizen en verzekeraars vrij kunnen onderhandelen over het grootste deel van de prijzen. Waarbij ondernemerschap een uitdaging is. De overheid heeft daarin een faciliterende functie.
Om te zien of de publieke belangen voldoende worden beschermd zijn, heb ik gekozen voor een overgangsregime, de maatstaf. De tijd en de fasering liggen niet vast. Door dat tijdelijke middel krijgen ziekenhuizen de kans om op een relatief veilige manier te oefenen met vrije prijsonderhandelingen. Tevens hebben we daardoor meer tijd om de transparantie te verbeterenDames en heren,
Het ziekenhuis van de toekomst is in mijn ogen een innovatieve, doelmatige onderneming. Een onderneming met een maatschappelijk oogmerk. De efficiency van de een is de benchmark van de ander. Uiteindelijk laten we de maatstaf los en gaan we over op een systeem van nagenoeg volledige vrije prijsvorming. We zullen een zorgvuldig traject volgen.
Ik begrijp natuurlijk ook wel dat u probeert de risico’s van de exploitatie zo klein mogelijk te houden, maar ondernemen is een uitdaging, niet alleen wat de kosten betreft maar ook bij het vinden van een marktpositie. Het gaat om keuzes maken, investeren en risico’s nemen.
Ik heb daarom vandaag ook een beetje een dubbel gevoel. Het is uw goed recht om een bodemprocedure te starten. Maar ik vind dat wel jammer. Ik had liever op andere wijze naar oplossingen gezocht. En dat wil ik nog steeds.
Ik kom tot een afronding van deze korte bijdrage, die mede is bedoeld om mijn betrokkenheid met de sector te onderstrepen. Ik herhaal, de ingezette veranderingen moeten slagen. En ik zeg u toe dat ik bij eventuele overschrijdingen de ziekenhuizen zo veel mogelijk zal ontzien. Ik realiseer me dat uw sector onder de huidige omstandigheden belang heeft bij rust aan het financiële front.
Het komende jaar heb ik opnieuw diverse werkbezoeken aan ziekenhuizen in mijn agenda opgenomen, meer dan afgelopen jaar, zodat u voldoende mogelijkheden zult hebben om uw standpunten aan mij kenbaar te maken en mij van nuttige informatie te voorzien.
Ik geef nu graag het woord aan uw gewaardeerde voorzitter, mevrouw Leemhuis. Haar toespraak zie ik met belangstelling tegemoet.
Overigens moet ik me verontschuldigen in de richting van collega Van der Hoeven, wier toespraak over ondernemerschap in de zorg ik niet zal kunnen bijwonen wegens dwingende verplichtingen in de Tweede Kamer.
Directie CZ