Kabinet stemt in met meerjarige aanpak Antilliaans-Nederlandse risicogroepen
Er komt een meerjarige, gerichte aanpak voor Antilliaans-Nederlandse risicogroepen. Hiervoor is een taskforce opgezet samen met de 21 gemeenten in Nederland waar de meeste Antillianen wonen. De aanpak richt zich zowel op Nederland als op de Nederlandse Antillen, in het bijzonder Curaçao, omdat het gebrek aan toekomstperspectief daar aanleiding is voor vertrek naar Nederland.
Ook komen er maatregelen om criminaliteit te voorkomen en terug te dringen. Met de meer gerichte aanpak moet een einde komen aan de vele kleine, kortlopende en vaak geïsoleerde projecten. De ministerraad heeft hiermee op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie, minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd.
Antilliaanse Nederlanders zijn nu sterk oververtegenwoordigd in de cijfers over schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. Het gevoerde beleid om deze oververtegenwoordiging terug te dringen leidt vooralsnog tot onvoldoende resultaten. Het kabinet constateert dat het om complexe problemen gaat die vragen om een langdurige en gerichte aanpak. Doel is om die Antilliaanse Nederlanders die nu geen aansluiting weten te vinden en met problemen kampen, uitzicht te bieden op een volwaardige deelname aan de samenleving.
Opdrachten
De taskforce heeft twee opdrachten. De eerste opdracht is in 2008 meer samenhang aan te brengen in de (126) losse projecten uit de zogenoemde bestuurlijke arrangementen met de 21 Antillianengemeenten. De nadruk komt te liggen op woonbegeleiding, instabiele gezinssituaties, leren én werken en nazorg voor ex-gedetineerden. De tweede opdracht is het ontwikkelen van een integraal uitvoeringsprogramma als opvolger van de bestuurlijke arrangementen (vanaf 2009). De taskforce, onder leiding van Hans Andersson, komt in juli 2008 met een rapportage.
Voor het terugdringen van de criminaliteitscijfers onder Antilliaanse Nederlanders brengt de minister van Justitie in kaart waarom er onvoldoende motivatie is voor deelname aan resocialisatietrajecten. Op basis van de uitkomsten daarvan komt hij met een gerichte aanpak. Ook wordt de aansluiting van de gemeentelijke nazorg op het justitiële traject verbeterd. Voorts is de minister van Justitie begonnen met de voorbereiding van een Rijkswet personenverkeer, die het verkeer van alle Nederlanders en rechtmatig verblijvende vreemdelingen binnen het Koninkrijk regelt. Een onderdeel daarvan is het vrije verkeer van Nederlanders in alle landsdelen van het Koninkrijk, met inbegrip van de wederzijdse mogelijkheid van ongewenstverklaring in het kader van openbare orde of veiligheid.
Samenwerking
Het pakket aan maatregelen voorziet verder in het versterken van de - nu fors achterblijvende - samenwerking tussen de gemeenten en de Antilliaanse gemeenschap. Het kabinet wil ook de inzet van Antilliaanse deskundigen verhogen. Antilliaanse deskundigen vormen immers een schakel tussen de risicogroepen en de hulpverlening. Er moet een betere uitwisseling komen van kennis en ervaring tussen de verschillende organisaties in een gemeente en tussen de gemeenten onderling. Verder komt er ondersteuning vanuit de Antillianengemeenten voor de uitvoering en handhaving van het onderwijs- en jongerenprogramma en de integrale wijkenaanpak op Curaçao.
Download
- Kamerbrief: http://www.vrom.nl/docs/kamerstukken/Fri1Feb20081432040100/DII2007118420.doc (Word)
- Bijlage: http://www.vrom.nl/docs/kamerstukken/Fri1Feb20081432040100/DII2007118420B.doc (Word)
- Rapport: aanpak-antilliaans-nederlandse-risicogroepen-rapport (pdf)
- Overzicht AG21 van succesvolle projecten in Antillianengemeenten: overzicht-projecten-gemeenten (pdf)